Samit G8: Uskoro sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU

Sporazumom bi EU-u mogala inkasirati 100 milijardi funti, SAD 80 milijardi funti, a osigurao bi posao za milione ljudi
0 komentar(a)
Kameron i Obama, Foto: Anadolija
Kameron i Obama, Foto: Anadolija
Ažurirano: 18.06.2013. 06:59h

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da bi sporazum o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU) "mogao biti najveći bilateralni trgovinski sporazum u istoriji".

Pregovori o sporazumu, kako je odlučeno, počeće idućeg mjeseca

Inače, juče je u Sjevernoj Irskoj počeo samit G8, koji se završava danas. Kameron, koji je govorio na press konferenciji prije početka samita, rekao je da sporazum o slobodnoj trgovini ima za cilj jačanje i rast trgovine.

Prema riječima Kamerona, sporazumom bi EU-u mogala inkasirati 100 milijardi funti, dok bi SAD od sporazuma imao oko 80 milijardi funti. Pored toga ovaj sporazum će osigurati posao za milione ljudi.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da će prvi pregovori oko sporazuma o slobodnoj trgovini biti održani u Wasingtonu idućeg mjeseca.

"Obje strane će imati svoje osjetljive tačke. Ipak, ako pogledamo malo dalje možemo vidjeti nešto puno više. Nadam se da ćemo po pitanju ovog sporazuma postići dogovor", rekao je Obama.

Predsjednik Vijeća EU-a Herman Van Rompuy istakao je da Evropa i SAD predstavljaju kičmu svjetske ekonomije, te da iskoristiti ovakvu priliku može biti ''proizvod zajedničkog uma''.

Pretpostavlja se da će pregovori između EU-a i SAD-a vezano za sporazum biti okončani do 2014. godine.

Domaćin samita je David Cameron, premijer Velike Britanije koja predsjedava grupom G8. Samitu, takođe, prisustvuju predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, predsjednik Rusije Vladimir Putin, predsjednik Francuske Fransoa Oland, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Kanade Stefen Harper, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Italije Enriko Leta, kao i predsjednik Savjeta Evropske unije Herman Van Rompej i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso.

Bonus video: