Samit G8 počinje danas, Sirija i slobodna trgovina glavne teme

Domaćin dvodnevnog skupa u Severnoj Irskoj je britanski premijer Dejvid Kameron koji planira sveopštu razmjenu finansijskih informacija između najrazvijenijih zemalja svijeta
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2013. 08:08h

U golf odmaralištu Loh Ern danas počinje Samit Grupe osam (G8), na kome bi svjetski lideri trebalo da potraže načine za smanjenje razlika u gledištima na oružani sukob u Siriji, promovišu slobodnu trgovinu između Evrope i Sjeverne Amerike i suprotstave se globalnoj utaji poreza.

Domaćin dvodnevnog skupa u Severnoj Irskoj je britanski premijer Dejvid Kameron koji planira sveopštu razmjenu finansijskih informacija između najrazvijenijih zemalja svijeta.

Uoči Samita, Kameron je najavio da će Britanija poslužiti kao primjer za uspostavljanje registra koji otkriva ko stoji iza tzv. fantomskih firmi ''koje prikrivaju svoje prave vlasnike", prenijela je agencija AP. Skupu će prisustvovati i američki predsjednik Barak Obama.

Policija u Severnoj Irskoj je pripravna jer očekuje proteste večeras oko 2.000 učesnika koji se otputovati u Loh Ernu, udaljeno ljetovalište na obali jezera, gdje se Samit održava, mada su izrazili optimizam da će skup proći mirno.

Oko 7.000 policajaca obezbjeđuje lidere Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Rusije, SAD-a i Velike Britanije koji će boraviti dva dana u golf odmaralištu na poluostrvu u blizini grada Eniskilen.

Bonus video: