Samaras odbacio mogućnost vanrednih izbora

Zbog odluke da iznenada zatvori državnu medijsku kuću ERT što je izazvalo masovne proteste, premijer Grčke Antonis Samaras odbacio mogućnost raspisivanja vanrednih izbora
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2013. 17:27h

Premijer Grčke Antonis Samaras odbacio je mogućnost raspisivanja vanrednih izbora, zbog njegove odluke da iznenada zatvori državnu medijsku kuću ERT, što je izazvalo proteste gledalaca, zaposlenih, opozicije i koalicionih partnera.

Samaras je ponovo stao iza svoje odluke da zatvori ERT i ponude da ta kuća počne s djelimičnim emitovanjem programa, jer smatra da je to način da Grčka pokaže da ozbiljno shvata sprovođenje reformi i mjere štednje koje propisuje paket međunarodne pomoći.

Ipak, sukob između premijera i njegova dva koaliciona partnera lijevog centra, oko toga kada i kako obnoviti rad javnog servisa, pojačao je političke nesuglasice, samo godinu dana poslije izbora u toj zemlji.

"Ako neko naivno vjeruje da može da nas dovede u izbornu dilemu, neka se ne zavarava", rekao je Samaras na sastanku svoje konzervativne stranke Nova demokratija na Peloponezu.

Samaras je ponudio kompromisni predlog kojim bi bila izbjegnuta kriza nastala zbog zatvaranja državne medijske kuće ERT, ali su taj predlog odbila oba njegova koaliciona partnera.

To je najprije učinila socijalistička partija PASOK, a zatim i Demokratska ljevica.

Takođe, obje stranke željele bi da izbjegnu prijevremene izbore, iako je lider PASOK-a Evangelos Venizelos izjavio da se ne plaši izbora, prenio je Rojters.

Samaras je za ponedjeljak sazvao sastanak sa svojim saveznicima, koji se zalažu za hitno ponovno puštanje u rad ERT-a.

Grčki premijer, koji je tvrdio da je ERT previše korumpirana da bi mogla da opstane, u utorak je, zatvaranjem te državne medijske kuće, rizikovao da pogorša odnose sa svojim koalicionim partnerima, koji su se protivili tom potezu.

Socijalisti i umjerene ljevičarske partije u koaliciji su se usprotivili zatvaranju ERT i odbili da razgovaraju o bilo kakvim planovima za reforme ukoliko taj medij ne bude ponovo otvoren.

Zatvaranje ERT je takođe izložilo vladu optužbama medijskih grupa u Grčkoj i inostranstrvu za autoritarizam.

Zaposleni u ERT i novinari već danima protestuju poslije vladine šokantne odluke u utorak da se, samo nekoliko sati poslije donošenja vladinog propisa, zatvori ta državna radio-televizija i otpusti njenih 2.500 radnika kako bi se uštedio novac.

Bonus video: