Demonstracije u Španiji: "Smanjenje potrošnje je pljačka"

Okupljeni su pozvali premijera Marijana Rahoja da se usredsredi na otvaranje radnih mjesta kako bi pomogao izlasku zemlje iz recesije
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2013. 16:21h

Hiljade ljudi protestovalo je u Madridu zbog politike štednje i rekordno visoke nezaposlenosti.

Okupljeni su pozvali premijera Marijana Rahoja da se usredsredi na otvaranje radnih mjesta kako bi pomogao izlasku zemlje iz recesije.

Uz buku zvižduka i bubnjeva, demonstranti su prošli centralnim ulicama glavnog grada Španije po vrelom suncu, noseći crvene i bijele sindikalne zastave i transparente, na kojima je pisalo "Mjere štednje uništavaju i ubijaju" i "Smanjenje potrošnje je pljačka", javila je agencija Frans pres.

"Nadamo se da će vlada shvatiti da ne možete da preokrenete situaciju smanjenjem, smanjenjem i još većim smanjenjem. Vrijeme je da se linija promijeni i da se učini više ka podsticanju rasta", rekla je nekadašnja blagajnica u banci Dijana Rodrigez, koja je bez posla gotovo dvije godine.

Demonstracije su održane u još 28 španskih gradova, uključujući drugi najveći grad Barselonu i atlantsku luku Vigo, na sjeverozapadu.

Protest su organizovala tri najveća španska sindikada - Radnički komiteti, Generalna radnička unija i Federacija radničkog sindikalnog sistema.

Rahojeva konzervativna vlada uvela je niz smanjenja troškova, povećanje poreza i penzijske reforme kako bi poduprla napregnute javne finansije od kako je preuzela vlast u decembru 2011. poslije ubjedljive pobjede na izborima.

Vlada je obećala da će uštedjeti 150 milijardi eura između 2012. i 2014. kao dio bolnog programa štednje koji je izazvao masovne demonstracije.

Španija je krajem prošle i početkom ove godine dobila blizu 40 milijardi eura kredita za rekapitalizaciju bankarskog sistema od evropskog Mehanizma za finansijsku stabilnost.

U zamjenu za to, Španija se obavezala da će stabilizovati situaciju u finansijskom sektoru

Galerija

Bonus video: