Njemačka tajna služba traži dodatni nadzor interneta

Njemačka obavještajna služba pred predstavnicima Bundestaga predstavili predlog petogodišnjeg programa nadgledanja interneta
0 komentar(a)
Internet špijuniranje, Foto: Sxc.hu
Internet špijuniranje, Foto: Sxc.hu
Ažurirano: 16.06.2013. 15:58h

Njemačka obavještajna služba (BND) predviđa značajno proširenje nadzora komunikacija na internetu, piše danas njemački nedjeljnik "Der Spiegel".

Predsjednik BND-a Gerhard Šindler najavio je prošle godine pred komisijom za budžet Bundestaga, donjeg doma njemačkog parlamenta, osnivanje tajnog programa vrijednog 100 miliona eura u sljedećih pet godina.

Tim programom, koji je predstavio poslanicima zaduženim za potvrđivanje ekonomskih planova njemačkih tajnih službi, Šindler namjerava da otvori oko 100 novih radnih mjesta u službi tehničke istrage i da dio novca uloži u informatičku opremu.

Članak u "Spiegel"-u objavljen je tri dana prije dolaska američkog predsjednika Baraka Obame u Berlin, dok podaci o američkom špijuniranju komunikacija na internetu šokiraju Njemce, od kojih su brojni bili žrtve sistematskog špijuniranja istočnonjemačke policije Štazi.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih tvrdi da tajne službe moraju biti prisutne na internetu.

"Nije preporučljivo dopustiti da se kriminalci tehnološki opremaju i koriste internet efikasnije od nas. Mi se kao država opremamo da bi im uzvratili", rekao je ne potvrdivši navode iz članka o novom programu.

Pitanje američkog špijuniranja komunikacija na internetu biće jedna od tema na susretu njemačkih zvaničnika i američkog predsjednika u Berlinu, najavio je portparol Angele Merkel.

Bonus video: