Demonstranti sa Taksima: Bitka se nastavlja, sada smo još jači

Šatori u parku Gezi, gdje su demonstranti htjeli da provedu noć su uništeni, kao i transparenti koji su nosili
58 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2013. 09:28h

Turska policija rastjerala je u subotu veče nekoliko hiljada demonstranata sa trga Taksima i parka Gezi u Istanbulu, koristeći vodene topove, suzavce i gumene metke, javljaju svjetske agencije i dodaju da je 29 osoba lakše povrijeđeno u tom sukobu.

Demonstranti su, međutim, saopštili da će nastaviti protest započet prije dvije nedjelje. Okupljeni u parku Gezi traže i oslobađanje privedenih demonstranata.

"Nastavljamo otpor protiv svake nepravde u zemlji... Ovo je samo početak, naša bitka se nastavlja", saopštila je protestna organizacija Solidarnost Taksimu.

"Sada smo još jači i organizovaniji nego prije dvije nedelje", kada je mala grupa ekologa došla da kampuje u parku Gezi, dodaje se u saopštenju.

Šatori u parku Gezi, gdje su demonstranti htjeli da provedu noć su uništeni, kao i transparenti koji su nosili.

Nova akcija policije je krenula par sati nakon što je turski premijer Redžep Tajip Erdogan upozorio demonstrante koji su okupirali park da ga napuste prije skupa njegove partije u nedjelju.

"Ako Taksim trg nije evaukuisan, bezbjednosne snage ove zemlje će znati kako da ga evakuišu", upozorio je ranije Erdogan.

Demonstranti su odbili da napuste park dok sud ne donese odluku po pitanju njegove rekonstrukcije.

"Ostajanje tamo nema više smisla, jer je stvar u rukama suda", poručio je Erdogan u Ankari.

Kontramiting u Ankari

Više desetina hiljada pristalica turskog premijera Erdogana okupilo se u predgrađu Ankare, Sinčanu, snažno izražavajući podršku vladi.

Taj dio Ankare je uporište Erdoganove Partije pravde i razvoja. Organizatori su postavili ogroman poster sa likom premijera.

Demonstranti u Istanbulu su saopštili da se neće povući iz parka Gezi, središta antivladinih protesta, dok je policija u Ankari vodenim topovima i suzavcima rasterala grupu koja je tokom noći postavila barikade u blizini zgrade turskog parlamenta.

Istanbulski demonstranti: Ovo je samo početak, naša bitka se nastavlja

Demonstranti koji se nalaze u parku Gezi u Istanbulu, zbog čega je počeo masovni protest u Turskoj, nastavili su protest započet prije dvije nedjelje.

Demonstranti se već dvije nedjelje pored trga Taksim u Istanbulu, nalaze i u čuvenom parku Gezi, gdje premijer Redžep Tajip Erdogan želi da izgradi tržni centar.

To je pokrenulo talas uličnih protesta, prvenstveno u Istanbulu, a potom, poslije grube policijske akcije, pretvorio se u tekuće antivladine proteste i u drugim gradovima.

Demonstranti optužuju konzervativnu vladu, koja je na vlasti od 2002. godine, da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu.

"Nastavljamo otpor protiv svake nepravde u zemlji... Ovo je samo početak, naša bitka se nastavlja", saopštila je protestna organizacija Solidarnost Taksimu.

"Sada smo još jači i organizovaniji nego prije dvije nedjelje", kad je mala grupa ekologa došla da kampuje u parku Gezi, dodaje se u saopštenju.

Okupljeni u parku Gezi traže i oslobađanje privedenih demonstranata.

Od početka protesta poginule su četiri osobe, a više od 7.500 ih je povrijeđeno u sukobima s policijom.

Demonstranti smatraju da je partija na vlasti od 2002. godine, Partija za pravdu i razvoj "izgubila svoj legitimitet pred narodom i u svijetu, jer želi da podijeli i provocira otpor na trgu Taksim, dodaje se u saopštenju.

Erdogan je obećao u četvrtak da će obustaviti planiranu gradnju tržnog centra u parku Gezi dok sud ne donese odluku o njenoj legalnosti ili eventualnom referendumu o tom pitanju.

Galerija

Bonus video: