Eurozona više ne želi miješanje MMF-a u rješavanje krize

Tokom prethodne tri godine Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) i MMF radili su zajedno na upravljanju paketima pomoći za Grčku
1 komentar(a)
Klaus Regling, Foto: Ritort.net
Klaus Regling, Foto: Ritort.net
Ažurirano: 14.06.2013. 14:08h

Šef Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) Klaus Regling izjavio je da bi eurozona u budućnosti trebalo da djeluje bez uplitanja i pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Istakao je da je Evropi potrebno samo stručno mišljenje MMF-a i ništa više od toga.

Inače, tokom prethodne tri godine Evropska komisija, Evropska centralna banka (ECB) i MMF radili su zajedno na upravljanju paketima pomoći za Grčku i druge zemlje pogođene ekonomskom i finansijskom krizom. Međutim, nedavno je došlo do ozbiljnog raskola nakon što su zvaničnici MMF-a izjavili da Evropska unija nije adekvatno pristupila rješavanju ekonomske krize u Evropi, posebno u Grčkoj.

Evropski komesar za ekonomska pitanja Oli Ren nedavno je kritikovao Međunarodni monetarni fond zbog loše uloge u rješavanju ekonomske krize u Grčkoj. Ren je istakao da MMF pokušava pokazati kako nije kriva za krizu u toj zemlji i da svu odgovornost prebaci na Evropsku uniju (EU).

Oli Ren: MMF pokušava da opere ruke od grčke krize >>>

MMF je nedavno objavio izvještaj u kojem se tvrdi da je napravljena greška kada je odobrena pomoć Grčkoj od 240 milijardi eura optužujući EU za takvo stanje. Kažu i da je politika EU prema Grčkoj bila nekonzistentna i da je mnogo ranije trebalo pokrenuti mehanizam pomoći.

Bonus video: