Češka: Svih osmoro uhapšenih zvaničnika optuženi za korupciju

U raciji u sjedištu vlade učestvovalo je 400 policajaca elitne češke policijske jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala
6 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2013. 12:56h

Nakon velike racije koju je Jedinica za borbu protiv organizovanog kriminala češke policije sprovela u noći na četvrtak u sjedištu češke vlade, nekim državnim preduzećima i kancelarijama uticajnih lobista, svih osmoro uhapšenih političara i najviših državnih činovnika optuženi su za korupciju ili zloupotrebu službenog položaja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Više zabrinutosti nego optužbe za korupciju izazvala je na političkoj sceni danas vijest da su zbog zloupotrebe položaja optuženi i bivši i sadašnji šef Vojne obavještajne službe zbog toga što su vojni obavještajci uhodili suprugu premijera Petra Nečasa sa kojom se on razvodi.

Praćenje Nečasove supruge Ratke naložila je prošle godine prema saznanjima policije desna ruka premijera, šefica njegovog kabineta Jana Nađova o kojoj mediji već godinama pišu kao o krivcu za raspad Nečasovog braka a važi za sivu eminenciju među državnim činovnicima od koje zavisi ko ima pristup premijeru.

Nađova

Tužilac Vrhovnog tužilaštva u Olomoucu koje vodi istragu Ivo Ištvan saopštio je danas da je optuženo svih osmoro uhapšenih a da se još ne zna ko od njih će ostati u istražnom zatvoru.

U raciji u sjedištu vlade, ministarstvu odbrane a zatim i finansija, kancelarijama dvojice uticajnih lobista sa sjajnim vezama na političare vladajuće Građanske demokratske stranke i državnim preduzećima u kojima su neki od bivših poslanika i nekadašnjih ministara dobili visoke dobro plaćene funkcije u zamjenu za to da se odreknu mandata učestvovalo je 400 policajaca te elitne češke policijske jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala.

Opozicija je prekinula juče sjednicu parlamenta i nastaviće je danas pošto su poslanici insistirali da im premijer lično objasni aferu koja je pogodila vrh Češke politike a prvi put se hapse najbliži saradnici jednog češkog predsjednika vlade.

Opozicija je zatražila da premijer Nečas hitno podnese ostavku jer na njemu leži politička odgovornost, bez obzira što, kako je naglasio on nije učinio ništa nepošteno. Koalicioni partneri čekaju šta će saopštiti istraga a za sada ne žele da destabilizuju vladu.

Premijer Nečas je juče kazao da nema namjeru da podnosi ostavku jer nije učinio ništa nepošteno a vjeruje da nisu ni njegovi saradnici i da njegovo povjerenje u Nađovu nije poljuljano.

Premijera Nečasa, lidera opozicionih socijaldemokrata Bohuslava Sobotku, ministra pravde i unutrašnjih poslova i šefa policije pozvao je na vanredni krizni sastanak danas i predsjednik Češke Miloš Zeman.

Galerija

Bonus video: