Haški sudija optužio Teodora Merona da je sudio po političkoj liniji

"To je protivno svakoj vrsti pravde. Američki predsjednik Haškog suda Teodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića"
1 komentar(a)
Hag, Haški tribunal, Foto: ICTY
Hag, Haški tribunal, Foto: ICTY
Ažurirano: 14.06.2013. 10:32h

Nakon što je danski sudija u Haškom tribunalu Frederik Harhof u pismu svojim prijateljima, a čiji su sadržaj objavili danski mediji, iznio ocjenu da Hašku sud ne dijeli pravdu, već provodi političke odluke, iznova se nametnulo pitanje uticaja svjetske politike i velikih sila na međunarodnu pravdu.

U pismu se Harhof, kako su prenijeli svjetski mediji, posebno osvrnuo na nedavne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, bivšem zapovjedniku Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, te šefu Službe državne bezbjednosti Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću.

"To je protivno svakoj vrsti pravde. Američki predsjednik Haškog suda Teodor Meron vršio je pritisak na svoje kolege u slučajevima Gotovine i Perišića".

Frederik Harhof tvrdi da je Teodor Meron vršio pritisak na druge sudije da osigura većinu glasova u petočlanom Žalbenom vijeću kojim je predsjedavao u predmetu protiv Gotovine i Markača

"Bilo mu je jako stalo da dođe do oslobađajuće presude", napisao je, uz ostalo, Harhof, te, navodno, iznio i zbrinutost da bi i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, kojima se sudi za genocid u Bosni i Hercegovini mogli biti, također, oslobođeni.

Florens Artman, nekadašnja portparolka glavne haške tužiteljk Karle del Ponte, poznata novinarka i publicistkinja, autorica knjige "Mir i kazna'' koja govori o ''tajnim ratovima međunarodne politike i pravosuđa'' kazala je u razgovoru za agenciju Anadolija da pismo danskog sudije potvrđuje da zabrinutosti oko promjene kursa u Tribunalu ne dijele samo analitičari međunarodne pravde već da ta zabrinutost postoji unutar samog Tribunala.

''Zabrinutost je rasla do te mjere da je jedan sudija odlučio da obavijesti svoje prijatelje van institucije, a time i javnost. Ono što mi se čini najvažnije jeste da sudija Frederik Harhof konkretno ukazuje na kršenje Statuta Tribunala od strane njegovog predsjednika Teodora Merona. Po Statutu, sudije moraju biti nezavisne prilikom donošenja svojih odluka.

Frederik Harhof tvrdi da je Teodor Meron vršio pritisak na druge sudije da osigura većinu glasova u petočlanom Žalbenom vijeću kojim je predsjedavao u predmetu protiv Gotovine i Markača, kao i u slučaju Momčila Perišića'', kazala je Artman za agenciju Anadolija.

Bonus video: