Pljačka dijamanata u Belgiji veća nego što je prijavljeno

Mogućnost da je plijen veći od prijavljenog, izaziva sumnju da je veliki dio dijamanata koji su ukradeni, zapravo bio švercovan
74 pregleda 2 komentar(a)
Supertvrdi dijamanti, Foto: Indiatimes.com
Supertvrdi dijamanti, Foto: Indiatimes.com
Ažurirano: 13.06.2013. 16:54h

Belgijske vlasti saopštile su da istražuju navode da je vrijednost dijamanata spektakularno ukradenih februara ove godine sa aerodroma u Briselu, bila daleko veća od zvanično prijavljenih 50 miliona dolara.

Postoje navodi da je dio plijena završio u Maroku i Švajcarskoj

Tužilaštvo u Briselu je to saopštilo na osnovu istrage u Maroku koja ukazuje da je plijen bio "mnogo veći nego što se naslućivalo", a list Morgen piše da su marokanski istražitelji procijenili vrijednost plijena na 300 miliona eura.

Svjetski centar za dijamante u Antverpenu čiji su dragulji ukradeni, pokušao je da to negira tvrdnjom da su vrijednost ukradenog dragog kamenja - 50 miliona dolara, potvrdili policija, prevoznici i osiguravajuća društva, i da su dijamanti prošli carinsku kontrolu.

Mogućnost da je plijen veći od prijavljenog, izaziva sumnju da je veliki dio dijamanata koji su ukradeni, zapravo bio švercovan. Sedam osumnjičenih je u zatvoru u Belgiji, a osmi je u Franucskoj.

Postoje navodi da je dio plijena završio u Maroku i Švajcarskoj. Naoružane osobe u policijskim uniformama su 18. februara uveče vozilima nalik policijskim, izašla na pistu aerodroma u Briselu i iz prtljažnika jednog aviona koji se pripremao za let za Cirih, ukrala dijamante Svjetskog centra u Antverpenu.

Napadači su pobjegli, a jedno do vozila je nađeno izgorjelo kod aerodroma.

Bonus video: