Češka: Racija u sjedištu vlade, saslušan i premijer

Među uhapšenima je i najbliža saradnica premijera, direktorka njegovog kabineta i žena o kojoj su mediji nagađali da stoji iza raspada premijerovog braka, Jana Nađova
16 komentar(a)
Prag, Foto: Wikipedia
Prag, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 13.06.2013. 14:06h

Jedinica češke policije za borbu protiv organizovanog kriminala sprovela je noćas raciju u sjedištu češke vlade, saslušala kao svedoka premijera Petra Nečasa i uhapsila nekoliko političara vladajuće Građanske demokratske stranke i visokih činovnika.

Među uhapšenima je, prema saznanjima medija, i najbliža saradnica premijera, direktorka njegovog kabineta i žena o kojoj su mediji nagađali da možda stoji iza raspada premijerovog braka, Jana Nađova.

Pošto su racije u toku, između ostalog, u Ministarstvu odbrane i u kancelarijama nekih uticajnih čeških lobista, nadležno tužilaštvo u Olomoucu još nije saopštilo nikakve zvanične podatke, dok je portparol Odeljenja za borbu protiv korupcije Pavel Hantak samo potvrdio da su u toku privođenja i pretresi.

"Mogu da potvrdim da su premijera noćas posjetila dvojica tužilaca i šef Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala", kazao je ministar unutrašnjih poslova Jan Kubice

U operaciji učestvuje oko 400 policajaca u nekoliko gradova u Češkoj, a prema nezvaničnim izvorima, uhapšen je i nekadašnji šef poslaničkog kluba Nečasove Građanske demokratske stranke Petr Tluhorž, bivši ministar poljoprivrede Ivan Fuksa, direktor Državnih robnih rezervi i nekadašnji šef Vojne obavještajne službe Ondrej Palenjik, javili su mediji.

U sjedište vlade policajci su došli noćas, pola sata poslije ponoći nakon što je završena sjednica vlade.

Policija je pretresala i kancelariju lobiste Romana Janoušeka koga mediji povezuju sa korupcijom u praškom Gradskom saobraćajnom preduzeću.

"Mogu da potvrdim da su premijera noćas posjetila dvojica tužilaca i šef Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala", kazao je ministar unutrašnjih poslova Jan Kubice.

Za sada nema potvrđenih informacija o aferi, ali mediji navode da se radi najverovatnije o mahinacijama prilikom javnih nabavki u periodu od 2009. do 2012. godine, a da tužilaštvo i policija vode istragu već skoro godinu dana.

Premijer Petr Nečas još se nije oglasio, a opozicija je danas u parlamentu kategorično zatražila lično od njega objašnjenje za ta hapšenja bez presedana u Češkoj.

Bonus video: