Erdogan demonstrantima: Posljednje upozorenje!

On je rekao da neće priznati odluku "parlamenta EU" o Turskoj i zapitao "Šta mislite ko ste vi da donosite takve odluke?"
11 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2013. 12:58h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izdao je "posljednje upozorenje" i zaprijetio da će policija u naredna 24 h ukloniti demonstrante iz istanbulskog parka Gezi.

Upozorenje je došlo na dan kada je u Turskoj potvrđena i peta žrtva sukoba policije i demonstranata, koji već skoro dvije nedjelje protestuju protiv Erdogana. Turski premijer je inače juče ponudio demonstrantima da se održi referendum o planovima uređenja Istanbula, zbog čega su protesti i započeti.

"Ovo je moje posljednje upozorenje: majke i očevi, vratite vašu djecu (kućama)", rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju, prenijela je agencija AFP.

"Park Gezi ne pripada onima koji su ga okupirali. On pripada svima", istakao je turski premijer, koji je prvi put suočen sa ovako velikim problemom za 10 godina na vlasti.

Demonstranti na jednom od trgova (FOTO: Beta)

Erdogan je napao i Evropski parlament zbog nacrta rezolucije u kojoj je izneta zabrinutost zbog "nesrazmjerne i pretjerane upotrebe sile turske policije". U nacrtu se osuđuje i reakcija turske vlade i premijera Erdogana.

On je rekao da neće priznati odluku "parlamenta EU" o Turskoj i zapitao "Šta mislite ko ste vi da donosite takve odluke?", prenela je agencija AP.

Međutim, demonstranti su i danas nastavili da se okupljaju u parku Gezi, središtu antivladinih protesta. Demonstranti su sumnjičavi i ne vjeruju u održavanje fer referenduma koji nudi Erdogan.

Galerija

Bonus video: