Samit srednje, istočne i jugoistočne Evrope o obnovi nakon krize

Specijalni gost samita je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej koji će na svečanoj večeri otvoriti skup
0 komentar(a)
Herman van Rompej, Foto: Beta/AP
Herman van Rompej, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.06.2013. 09:15h

U Bratislavi počinje dvodnevni samit predsjednika zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope posvećen glavnim političkim, socijalnim, ekonomskim i bezbjednosnim rizicima u obnovi regiona nakon svjetske ekonomske i dužničke krize u Evropi.

"Samit znači da uključujemo Kosovo u diskusiju o ekonomskim i socijalnim problemima regiona"

Specijalni gost samita je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej koji će na svečanoj večeri otvoriti skup izlaganjem o budućnosti Evropske unije, evropskoj integraciji i saradnji sa susjedima.

Domaćin samita, predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič, pozvao je i predsjednicu Kosova Atifete Jahjagu, uz upozorenje da Slovačka time ne mijenja stav da Kosovo ne priznaje.

Samit se nastavlja u četvrtak neformalnim doručkom šefova država članica EU i Hrvatske

"Predsjednik smatra da Kosovo kao posljedicu krize ima iste ekonomske i socijalne probleme kao i bilo koja druga oblast Evrope. Ako želimo da govorimo o tim problemima i o mogućnostima obnove nakon krize, ne možemo da zaobiđemo Kosovo kao crnu rupu", kazao je uoči samita šef kabineta slovačkog predsjednika Jan Šot.

On je ponovio da ta pozivnica ne znači priznavanje Kosova a dodao je da na samitu neće biti zastava i državnih simbola već će predsjednici biti označeni imenom i prezimenom kako bi se izbjegli eventualni politički problemi.

"Samit znači da uključujemo Kosovo u diskusiju o ekonomskim i socijalnim problemima regiona", kazao je Šot.

Samit se nastavlja u četvrtak neformalnim doručkom šefova država članica EU i Hrvatske, a glavni dio skupa su dvije sjednice u plenumu i kasnije bilateralni sastanci koje predsjednici dogovore.

Bonus video: