Na Taksimu od jutros mirno, trg raščišćen

Policijska vozila sa vodenim topovima su i dalje u blizini, a demonstranti su ostali u obližnjem parku Gezi
6 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 07:26h

Na glavnom istanbulskom trgu Taksim situacija je od jutros mirna, pošto su tokom čitave noći trajali sukobi demonstranata i policije koja je suzavcem i vodenim topovima pokušavala da razbije antivladine demonstracije i deblokira trg.

Trg je od jutros raščišćen, ali su policijska vozila s vodenim topovima i dalje u blizini, a demonstranti su ostali u obližnjem parku Gezi.

Nova akcija razbijanja protesta protiv premijera Redžepa Tajipa Erdogana počela je juče ujutru. Kordoni policije su uz upotrebu suzavca i vodenih topova uspijevali povremeno da potisnu demonstrante sa trga, ali su se oni ponovo vraćali sukobljavajući se s policijom na koju su bacali kamenice i molotovljeve koktele.

U sukobima je zapaljeno i nekoliko vozila, a gorjele su i barikade i automobilske gume šireći oko Taksima crni dim. Jak miris suzavca osjećao se na širem području trga zbog čega su i prolaznici i turisti nosili zaštitne maske preko lica.

Protest na Taksimu počeo je krajem maja zbog planova o izgradnji tržnog centra na mjestu parka Gezi, kao i replike vojne kasarne i džamije na trgu, ali je zbog brutalnog obračuna policije s demonstrantima prerastao u masovne antivladine demonstracije koje su se proširile po čitavoj Turskoj.

Turske vlasti juče su saopštile da neće razbijati protest u parku Gezi, gdje više hiljada mahom mladih ljudi provodi i noći, u šatorima i vrećama za spavanje, protiveći se uništenju parka.

Upozoreno je, međutim, da "marginalne grupe koje blokiraju trg Taksim pokušavaju da zloupotrebe taj protest". Protestima u Istanbulu koji su počeli kao ekološki, priključile su se brojne mahom male stranke, pokreti, udruženja i organizacije najrazličitijih orijentacija.

Niko se nije izdvojio kao lider, a zajedničko im je protivljenje mjerama premijera Erdogana koje doživljavaju kao pokušaj nametanja konzervativnih religioznih vrijednosti i uvjerenja u sekularnoj Turskoj, zadiranje u privatnost i kršenje ljudskih prava.

Posebno nezadovoljstvo izazvala je nedavna zabrana prodaje alkohola poslije 22 časa, ali i izjave premijera o ponašanju mladih i žena.

Premijer Erdogan, koji bi danas u Ankari trebalo da se sastane s liderima pojedinih grupa koje protestuju zbog parka Gezi, rekao je juče da je izgubio strpljenje i da više neće tolerisati proteste, koje je nazvao "međunarodnom zavjerom, čiji je cilj da uništi tursku ekonomiju".

Galerija

Bonus video: