Njemačka: Službenik greškom prebacio 220 miliona eura

Greška je brzo uočena i ispravljena, a za incident je okrivljena i otpuštena s posla 48-godišnja službenica banke koja je imala obavezu da kontroliše rad bankara
55 pregleda 1 komentar(a)
novac, Foto: Shutterstock
novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.06.2013. 18:20h

Službenik jedne frankfurtske banke zaspao je u trenutku slanja novca sa računa na račun i umjesto upisanih 64,2 eura greškom prebacio više od 220 miliona eura, piše magazin Der Standard.

List navodi da je ta greška brzo uočena i ispravljena, a za incident je okrivljena i otpuštena s posla 48-godišnja službenica banke koja je imala obavezu da kontroliše rad usnulog bankara.

Nakon otkaza, radnica banke koja je u toj finansijskoj instituciji radila od 1986. godine, uputila je žalbu njemačkom sudu nadležnom za radne sporove, navodeći da je veliki propust u transferu novca nastao greškom, a ne zbog loše namjere.

Prilikom sudske rasprave o slučaju, pokazalo se da je otpuštena službenica u danu kada se incident sa trasferom novca dogodio, provjerila više od 800 finansijskih operacija, pri čemu je za svaku imala nešto više od jednog sekunda.

Njemački sud je na kraju odlučio, na osnovu svih raspoloživih činjenica u tom radnom sporu, da je otkaz dat kontrolorki banke bio neregularan i naložio bankinom operativnom rukovođstvu da oštećenu službenicu vrati na posao.

Navedeni incident se, prema pisanju lista, dogodio u aprilu prošle godine u odjeljenju jedne komercijalne banke u Frankfurtu na Majni, gdje se nalazi centar njemačke finansijske industrije, ali se ne navodi o kojoj je banci tačno riječ, niti se pominje bilo kakva kazna za usnulog službenika zbog koga je kontrolorka i dobila otkaz.

Bonus video: