U Londonu protesti protiv samita G8, desetine uhapšenih

Velika Britanija će iskoristiti ulogu domaćina samita G8 da pokuša da ubedi obje strane u sirijskom sukobu da dođu na mirovnu konferenciju u Ženevi, najavio je Kameron
5 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 13:38h

Pedeset sedam ljudi uhapšeno je u Londonu tokom demonstracija uoči samita osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta - G8

Na ulice Londona juče je izašlo 1.200 pripadnika Skotland jarda za vrijeme protestne šetnje koja čini dio "Antikapitalističkog karnevala", u organizaciji grupe "Stop G8".

Policija je učesnike protesta zaustavila ispred lukuzne prodavnice Fortnum & Mason, koja je bila oštećena 2011. godine tokom demonstracija protiv mjera štednje.

Reporter AP je izvjestio da je došlo do manjih sukoba između policije i demonstranata koji su željeli da se pridruže Karnevalu protiv kapitalizma koji je planirala grupa StopG8.

Policija je pred proteste takođe upala u jednu zgradu koju su okupirali demonstranti protiv G8.

Na jučerašnjim demonstracijama mogli su se vidjeti plakati na kojima je između ostalog pisalo "Ne granicama, ne zatvoru, ne kapitalizmu".

Stotine policajaca intervenisalo je juče u jednoj napuštenoj policijskoj stanici koji su okupirali antikapitalisti. Oni su na zgradi razvili plakat na kojem je pisalo "Hajde da razbijemo G8".

"Policija je reagovala pošto je dobila informacije da se u toj zgradi nalaze naoružane osobe koje imaju namjeru da izazovu nerede, navodi se u saopštenju Skotland jarda.

"Mirne demonstracije su dio demokratskog društva, pod uslovom da se njima ne krši zakon. U slučaju nasilničkog ponašanja demonstranata, policija ima pravo da reaguje", rekao je portparol britanskog ministarsva unutrašnjih poslova.

U Irskoj će 17. i 18 juna biti održan sastanak sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G8 i Rusije.

Zbog toga je u Loh Ern poslato još 3.500 policajaca, a tokom samita će na djelu teritorije Irske biti proglašena zabrana letenja.

VB: Iskoristimo G8 za pomoć Siriji

Velika Britanija će iskoristiti ulogu domaćina samita G8 da pokuša da ubedi obje strane u sirijskom sukobu da dođu na mirovnu konferenciju u Ženevi.

"Treba da iskoristimo G8 da pokušamo da ubijedimo sve strane da dođu na mirovnu konferenciju, uključe se u mirovni proces i krenu naprijed u pravcu formiranja prelazne vlade u Siriji", rekao je britanski premijer Dejvid Kameron u parlamentu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin će u nedjelju doputovati u London na razgovore o Siriji uoči samita u Severnoj Irskoj, dodao je on.

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg u nedjelju je izjavio da je zabrinut i potišten zbog toga što nema pomaka po pitanju sazivanja mirovne konferencije u Ženevi.

Suočen sa pritiscima oko tog pitanja, Kameron je istakao da Velika Britanija nije donijela odluku o sanbdjevanju sirijskih opozicionih snaga oružjem. Opozicija se bori za svrgavanje režima sirijskog predsednika Bašara Asada.

"Mi ne snabdjevamo opoziciju oružjem. Mi im pružamo tehničku pomoć i opremu koja nije smrtonosna", rekao je Kameron, prenio je Rojters.

Galerija

Bonus video: