Francuska: Uhapšen direktor Oranža u sklopu istrage o Kristin Lagard

Rišar koji je bio šef osoblja Lagardove u trenutku isplate odštete biznismenu Bernaru Tapiju priveden je na saslušanje
1 komentar(a)
Stefan Rišar, Foto: Pro.clubic.com
Stefan Rišar, Foto: Pro.clubic.com
Ažurirano: 10.06.2013. 11:59h

Francuska policija je danas uhapsila Stefana Rišara, direktora telekomunikacione kompanije Oranž , u okviru istrage protiv direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard oko isplate 400 miliona eura kontroverznom biznismenu.

Rišar, koji je bio šef osoblja Lagardove u trenutku isplate odštete biznismenu Bernaru Tapiju, priveden je na saslušanje zajedno sa Žan-Fransoa Rokijem, koji je bio na čelu jedne finansijske institucije formirane da čuva aktive u vlasništvu Kredi lione banke, izjavio je jedan izvor upoznat sa situacijom, a prenosi Frans pres.

Direktorka MMF je u maju bila na dvodnevnom saslušanju u vezi sa isplatom Tapiju, ali je uspjela da izbjegne optužbe i da bude imenovana za svjedoka saradnika.

Naime, između tog biznismena i državne banke Kredi lione izbio je spor u vezi sa prodajom sportske grupacije Adidas 1993. godine u Tapijevom vlasništvu.

U vrijeme isplate, Tapi je bio blizak sa tadašnjim francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem, koji je bio šef Kristin Lagard. Kritičari smatraju da je prema Tapiju izražena prevelika velikodušnost, i to na račun države, i da slučaj nije smio da ide pred privatnu arbitražu jer je druga strana bila državna banka.

Tapi tvrdi da je zaslužio nagodbu kakva je postignuta, da je istraga politički motivisana hajka vladajućih socijalista protiv Sarkozijevih konzervativaca.

Istraga je počela 2011. godine po preliminarnoj optužbi za "saučesništvo u pronevjeri javnih fondova" i "saučesništvo u prevari".

Bonus video: