Demonstranti prkose Erdoganu: Izgleda kao lav pritjeran u ćošak

Erdogan je poručio pristalicama da učesnike protesta „nauče pameti“ na izborima naredne godine
27 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2013. 12:04h

Demonstranti u Turskoj odbili su da prekinu s protestom iako ih je turski premijer Redžep Tajip Erdogan upozorio da će "platiti cijenu" zbog demonstracija protiv njegove, deceniju duge, islamske vlade.

Za danas je u Ankari zakazan sastanak Erdogana sa ministrima u vladi, a kriza je jedna od glavnih tema razgovora, prenijela je agencija AFP.

Istanbulski trg Taksim jutros je poprilično tih pošto su se demonstranti vratili svojim uobičajenim dnevnim obavezama, ali mnogi su rekli da će se kasnije tu vratiti.

"Idemo sad u školu ali ćemo se vratiti kasnije", rekla je 17-godišnja Etem Jakin, koja optužuje premijera da doliva ulje na vatru zbog svog konfrontirajućeg stava.

"Ako nastavi da govori tako i mi ćemo ovako da nastavimo", rekla je ona.

Sekretar "Taksim solidarnost", grupe koja predstavlja aktiviste za spas parka Gezi, rekao je da "ne zna kuda sve to ide".

"Izgleda (Erdogan) zabrinuto. Kao lav pritjeran u ćošak", kazao je 25. godišnji student Onur Alptekin.

Erdogan: Moje strpljenje ima granice

Erdogan je juče, u seriji susreta sa hiljadama svojih pristalica, upozorio učesnike protesta da njegovo „strpljenje ima granicu“ i okrivio ih za stvaranje atmosfere terora.

Ovu muslimansku ali ustavno sekularnu zemlju deseti dan potresaju najnasilniji protesti posljednjih decenija koji su, kako se ističe u članku agencije Rojters, ukazali na podjele između konzervativnog dijela stanovništva koji je lojalan Erdoganu i sekularne srednje klase koja strahuje od rastućeg autoritarizma.

Obraćajući se oduševljenim pristalicama na aerodromu u Ankari, premijer je rekao da učesnici protesta piju pivo u džamijama i vrijeđaju zabrađene žene, simbol pobožnosti muslimana - tvrdnje koje će sigurno razbjesniti njegove istomišljenike.

„Mi smo branili i branimo demokratiju, zakone i slobode. Bili smo strpljivi, i dalje smo strpljivi ali naše strpljenje ima granicu“, kazao je premijer pristalicama koje su mu poručivale: „Spremni smo da žrtvujemo naše živote za tebe, Tajipe“.

Rojters piše da su na protivničkom skupu u parku Gezi na istanbulskom trgu Taksim, na kojem se policija od 31. maja dan za danom sukobi sa demonstrantima, desetine hiljada pozivale Erdogana da podnese ostavku.

Među učesnicima demonstrancija bili su sekularisti koji su nosili zastave sa likom osnivača Turske Mustafe Kemala Ataturka, ljevičari, nacionalisti i druge grupe koje se protive politici Erdogana, premijera koji je od 2002. na vlasti.

Erdogan je juče naglasio da je ovo za Tursku istorijski trenutak.

„Danas nije ni 27. maj 1960, niti 12. septembar 1980, niti 28. februara 1997“, poručio je. Prva dva datuma odnose se na pučeve koje su izvele sekularne oružane snage a treći datum na trenutak kada je vlada na čelu sa islamistima bila primorana na ostavku.

„Danas smo na istom mjestu na kome smo bili 27. aprila 2007,“ kazao je, aludirajući na datum kada je Abdulah Gul izabran za šefa države, funkciju koja se u Turskoj doživljava kao mjesto čuvara sekularnih temelja zemlje.

Pristalice stranke AK, koju su osnovali Erdogan i Gul 2001, pomenuti datum smatraju konačnom pobjedom nad oružanim snagama koje su u četiri decenije svgnule četiri vlade.

Ono što je počelo kao kampanja protiv vladinog plana gradnje na mjestu parka Gezi preraslo je u iskaz gnjeva naroda prema „autoritarizmu” Erdogana i njegove stranke AK.

Policija je koristila suzavac i vodene topove protiv demonstranata u proteklih deset dana u Istanbuilu i Ankari, u sukobima u kojima su poginule tri osobe a gotovo 5.000 je zatražilo pomoć ljekara. Protesti su organizovani u najmanje 78 gradova.

Obraćajući se ranije juče pristalicama u Adani, Erdogan je poručio pristalicama da učesnike protesta „nauče pameti“ na izborima naredne godine.

„One koji su u ovom trenutku pale i uništavaju na više mjesta u zemlji, njih pitam: u ime kojih sloboda činite ovo?“, rekao je Erdogan na otvaranju Mediteranskih igara. „Treba da ih naučite pameti za glasačkim kutijama“.

„Narod nas je i doveo a narod je taj koji će nas glasovima smijeniti. Sem naroda, niko nema moć da nas smijeni“, kazao je premijer.

Njegova partija je odbacila mogućnost održavanja prijevremenih izbora.

„Moja voljena braćo, krećemo se u pravcu bolje Turske. Ne dozvolite onima koji pokušavaju da zasade sjeme razdora da to učine“, kazao je Erdogan na skupu u Adani sa krova autobusa koji je oslikan njegovim portretom i sloganom AK partije: „Velika zemlja, velika sila“.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton pozvala je juče na obustavu nasilja i da budu istraženi navodi o upotrebi prekomjerne sile od strane policije.

„Od suštinske važnosti je da se nasilje zaustavi i da svi slučajevi prekomjerne upotrebe sile od strane policije budu prepoznati kao takvi i da što prije budu istraženi, a oni koji se smatraju odgovorima budu izvedeni pred lice pravde“, navodi se u saopštenju Eštonove.

Šest policajaca počinilo samoubistvo

Šest policajaca počinilo je samoubistvo od početka protesta u Gezi parku, kazao je juče za turski list „Harijet dejli“ šef sindikata policajaca Faruk Sezer. Policijske snage su na meti žestokih kritika zbog brutalnosti protiv učesnika protesta, ali Sezer ističe i da se oni suočavaju sa problemima jer rade pod otežanim uslovima.

Policajci dovedeni iz drugih gradova morali su da spavaju na klupama, štitovima ili kartonima, zato što im državne vlasti nisu obezbijedile smještaj, dodao je Sezer.

„Ovo nasilje je posljedica nasilja koje trpi policija. Ne samo da su izloženi nasilju od strane učesnika protesta, već rade 120 sati bez prekida, jedu stari hljeb i hranu“, rekao je.

Sezer smatra da će se svako nepoštovanje prema pripadnicima snaga reda promijeniti kada građani budu vidjeli policajce kako spavaju na betonu ili na svojim štitovima.

„Izgaramo iznutra kada vidino takve fotografije. Prva stvar koju ćemo kao sindikat uraditi kada se okončaju protesti jeste što ćemo odnijeti ove fotografije i druge dokaze tužilaštvu. Pustiti policajaca da radi u tim uslovima je isto kao izdaja zemlje“.

Galerija

Bonus video: