Oli Ren: MMF pokušava da opere ruke od grčke krize

MMF je prije dva dana objavio izvještaj u kojem se konstatuju "vidljivi neuspjesi" u odobravanju pomoći Grčkoj od 240 milijardi eura, za šta se odgovornost prebacuje na EU
0 komentar(a)
Oli Ren, Foto: Reuters
Oli Ren, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.06.2013. 08:45h

Evropski komesar za ekonomiju Oli Ren oštro je kritikovao Međunarodni monetarni fond zbog uloge u grčkoj krizi.

On je optužio tu finansijsku instituciji da sada pokušava da se "opere" i svu odgovornost svali na Evropsku uniju.

MMF je prije dva dana objavio izvještaj u kojem se konstatuju "vidljivi neuspjesi" u odobravanju pomoći Grčkoj od 240 milijardi eura, za šta se odgovornost prebacuje na EU.

Govoreći na jednom skupu u Finskoj, Ren je podsjetio da je u sličnim krizama ranije bila praksa da se problemi rješavaju zajednički.

"To je bio ferplej i pravo partnerstvo i ne mislim da je fer da MMF pokušava da opere ruke prebacujući prljavu vodu na EU", rekao je Ren.

MMF, Evropska centralna banka i Evropska komisija čine takozvanu trojku međunarodnih kreditora koji bi trebalo svoje aktivnosti da koordiniraju i zajednički predlažu mjere.

Međutim, MMF u svom novom izvještaju navodi da je evropska politika prema Grčkoj bila nekonzistentna i da je mnogo ranije trebalo da se pokrene mehanizam pomoći.

Grčki statistički zavod danas je saopštio da je u prvom kvartalu ove godine zabilježen pad proizvodnje od 5,6 odsto što je neznatno lošije od prošlomjesečnih prognoza.

Bonus video: