Janša osuđen na dvije godine zatvora

Vlasnik "Rotisa", Ivan Črnkovič, i general Tone Krkovič osuđeni su na po 22 mjeseca zatvora i takođe na po 37.000 eura novčane kazne
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 11:25h

Okružni sud u Ljubljani osudio je danas bivšeg premijera i predsjednika Slovenačke demokratske stranke, Janeza Janšu, na dvije godine zatvora i 37.000 eura u aferi "Patria", javlja agencija Beta.

Vlasnik "Rotisa", Ivan Črnkovič, i general Tone Krkovič osuđeni su na po 22 mjeseca zatvora i takođe na po 37.000 eura novčane kazne.

Prema optužnici, Janša je od "Patrijinih" posrednika prihvatio obećanje nagrade ako finska firma dobije posao opremanja slovenačke vojske

Oni su osuđeni za uzimanje poklona pri kupovini oklopnih transportera od finske firme "Patria".

Prema optužnici, Janša je od "Patrijinih" posrednika prihvatio obećanje nagrade ako finska firma dobije posao opremanja slovenačke vojske.

Janša je tokom sudskog postupka negirao sve navode tužioca da je uticao na ugovor sa "Patrijom" i kontaktirao s posrednicima, a optužnicu protiv sebe nazvao političkim produktom, tvrdeći da se eventualna osuđujuća presuda protiv njega ne bi mogla održati.

On je dodao da je spreman dokazivanje svoje nevinosti nastaviti u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, javila je agencija Hina.

Črnkovič je vlasnik firme "Rotis", koja je bila podizvođač "Patrije" u Sloveniji, a zajedno s Krkovičem je, po navodima optužnice, uticao na Janšu kako bi posao, vrijedan 278 miliona eura, bio dodijeljen finskoj firmi.

Foto: Beta

Pred Okružnim sudom u Ljubljani je nekoliko stotina pristalica i protivnika Janeza Janše, među kojima mir održava policija.

Opoziciona desnica nezadovoljna presudom Janši

Presuda kojom je Janez Janša osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije prilikom nabavke oklopnih vozila za slovenačku vojsku 2006. godine, kad je bio premijer, izaziva političku napetost i nezadovoljstvo stranaka desnice, posebno Janšine Slovenačke demokratske stranke (SDS) čije su reakcije ogorčene.

Jožef Tanko, predsjednik poslaničkog kluba te stranke na čijem je čelu Janša, rekao je da se radilo o "montiranom procesu" na kojem je Janša osuđen zbog svojih političkih uvjerenja i bez dokaza, odnosno s dokaznim sudskim postupcima koji su i "ispod standarda Bjelorusije".

Poslanik iste stranke u Evropskom parlamentu i njen kandidat na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima Milan Zver ocijenio je da je sud poslao "zastrašujuću poruku" građanima da u Sloveniji možete biti osuđeni bez dokaza. Zato će Janša i ostala dvojica koji su zajedno s njim osuđeni pravdu vjerovatno morati da potraže pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasburu, naveo je Zver.

Presudu je zbog iznešenih dokaza ocijenila neuvjerljivom i Ljudmila Novak, predsjednica demohrišćanske stranke Nova Slovenija (NSI), koja je u bivšoj Janšinoj vladi bila ministarka za dijasporu.

Do osuđujuće presude Janši s obzirom na iznešene dokaze nije smjelo da dođe, ocijenila je Novak, dodajući da bi svaka presuda trebala da bude utemeljena na čvrstim dokazima i da se boji da se slovenačko sudstvo "koje je i inače na slabom glasu" još više osramotilo presudom koja polarizuje javnost i "ugrožava demokratiju".

Predsjednik Slovenačke narodne stranke (SLS) Franci Bogovič rekao je da očekuje da će u žalbenom postupku na višim sudskim instancama slučaj biti zaključen "nepristrasno i stručno" i da to neće predugo trajati, ali presudu nije komentarisao.

Pozitivna Slovenija (PS), stranka koju vodi premijerka Alenka Bratušek, nepravomoćnu sudsku presudu odbila je da komentariše, ali je ministar odbrane Roman Jakič, član te stranke, rekao da bi ugovor s Patriom na osnovu protivkorupocijske klauzule koja je u njega ugrađena prilikom potpisivanja 2006. godine mogao da bude poništen, ako presuda Janši i ostaloj dvojici koji su osuđeni u istom slučaju, bude potvrđena na višim instancama i bude potvrđena.

Galerija

Bonus video: