Poljska: 5 godina držali djecu u izolaciji

Blizanci, petogodišnji dječaci, nikada nisu vidjeli ljekara, a niko, ni rođaci ni susjedi nisu znali za njihovo postojanje
1 komentar(a)
beba, Foto: Shutterstock
beba, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2013. 09:28h

U Lomži na sjeveroistoku Poljske socijalni radnici otkrili su nevjerovatan slučaj bračnog para koji je dvoje od petoro djece pet godina držao u stanu u izolaciji.

Blizanci, petogodišnji dječaci, nikada nisu vidjeli ljekara, a niko, ni rođaci ni susjedi nisu znali za njihovo postojanje. Oni su držani u izolaciji u stanu. Ne umiju da govore kao djeca njihovog uzrasta, još uvek nose pelene, a na strane ljude reagovali su kricima i suzama.

"Trenutno nastojimo da utvrdimo sve činjenice. Zna se da roditelji nemaju trajni boravak u Lomži, ukupno imaju petoro dece. Blizance su držali u izolaciji. Susjedi su znali samo za troje djece", kazao je za današnju Gazetu viborču portparol Okružnog suda u Lomži Jan Leščevski.

Prema saznanjima socijalnih radnika i susjeda na prvi pogled to je obična poljska porodica, dvoje od troje djece za koje se znalo pohađa školu, a o najmlađem djetetu starom četiri godine brinula se majka.

"Protiv te porodice nikada se nije vodio nikakav postupak. Nije bilo nikakvih signala da se dešava nešto loše", kazao je Leščevski.

Za postojanje izolovane djece saznala je rođaka te porodice koja je banula u posjetu i obavjestila nadležne organe. Kada su socijalni radnici sa policijom došli stan je bio čist i uredan, a takođe i djeca.

Majka je dobrovoljno predala blizance socijalnim radnicima. Djeca su već u starateljskoj porodici, a u toku je postupak da se roditeljima oduzme starateljsko pravo.

Bonus video: