Erdogan: Jedino proljeće u Turskoj je trenutno godišnje doba

"Demonstranti ne predstavljaju volju većine u Turskoj, volja naroda se reflektuje kroz rezultate demokratskih izbora"
56 pregleda 7 komentar(a)
Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Tajip Erdogan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.06.2013. 14:56h

Turski premijer Tajip Erdogan poručio je danas, komentarišući navode u kojima su protesti u Turskoj, započeti zbog rekonstrukcijskih radova na istanbulskom parku Gezi, nazvani "turskim proljećem" , kako je "jedino proljeće u toj zemlji trenutno godišnje doba".

Komentarišući vijesti u medijima izvan Turske, a u kojima su protesti u toj zemlji nazvani "truskim proljećem", Erdogan je rekao da takvi komentari mogu proizaći samo iz nepoznavanja njegove zemlje.

"Takve vijesti posmatram samo kao navode porizašle iz nepoznavanja moje zemlje. Da li je u zemljama koje su prošle kroz Arapsko proljeće postojao demokratski višepartijski sistem? Da li je svaki politički faktor u Egiptu imao pravo kandidature na izborima? Da li takvo pravo postoji sada u Siriji? Tamo se izbori trajali mjesecima, rezultati se čekali jako dugo. Pogledajte, u Turskoj se konačni rezultati objave najkasnije šest sati nakon zatvaranja birališta. To znači da u Turskoj vlada parlamentarna demokratija u punom smislu te riječi", poručio je Erdogan.

On je rekao da je jutros tokom protesta povrijeđeno 160 policajaca i 58 demonstranata, prenosi Anadolija.

"To govori dovoljno o pristupu snaga sigurnosti, a svaki navod, svaka prijava i protiv demonstranata ali i protiv pripadnika snaga sigurnosti bit će istraženi", pojasnio je.

Erdogan je napomenuo i kako "oni koji nisu uspjeli na izborima poraziti njegovu Stranku pravde i razvoja (AK Parti) sada to pokušavaju učiniti na neki drugi, neprimjeren način. Turski premijer se osvrnuo i na navode o "turskom proljeću".

"Oni koji govore u Turskom proljeću ne poznaju dobro našu zemlju. Jedino proljeće u Turskoj je trenutno godišnje doba. Naše proljeće neki pokušavaju pretvoriti u zimu, ali u tome neće uspjeti", poručio je on.

"Pored građana koji su se organizovali putem društvenih mreža, nažalost na protestima učestvuju i oni koji su potaknuti od strane ekstremista"

Erdogan je osudio i navode u kojima se optužuje cijelo društvo za događanja u zemlji u proteklih nekoliko dana.

"Ne govorite o čitavom društvu. To ne prihvatam. Može se reći dio ili skupina, ali nikako se ne smije optužiti društvo u cjelini. Može se desiti da protesti u budu u svim pokrajinama, jer svugdje postoje sljedbenici nekih ideologija", pojasnio je premijer Turske.

Građani Turske demokratskim putem odlučuju o svim kretanjima u zemlji, tako će biti i na slijedećim izborima za deset mjeseci kada će volja naroda odlučiti o svemu u državi, a vjerujem da će na tim izborima biti kažnjeni oni koji uzrokuju bilo kakvu vrstu nereda, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare premijer Republike Turske Tajip Erdogan, komentarišući posljednje događaje u više turskih gradova.

"Pored građana koji su se organizovali putem društvenih mreža, nažalost na protestima učestvuju i oni koji su potaknuti od strane ekstremista" rekao je Erdogan.

"Neka znaju, za deset mjeseci su izbori. Moj narod će svakako dati potreban odgovor na ovim izborima. Ako mi imamo antidemokratsku politiku, moj narod će nas smijeniti, ali će također dati odgovor onima koji su pripremali teren za ovakvo nešto", poručio je on.

Erdogan je ponovio da demonstranti ne predstavljaju volju većine u Turskoj, te da se volja naroda reflektuje kroz rezultate demokratskih izbora kao i u ostalim demokratskim državama.

Bonus video: