I "Sulejman Veličanstveni" protestuje na ulicama Istanbula

Na svojoj Facebook stranici Halit svakodnevno objavljuje vijesti vezane za protest, te mu nikako nije jasno kako Erdogan može da uništi stogodišnji park
108 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2013. 09:17h

Turski glumac Halit Ergenc, poznatiji kao "Sulejman Veličanstveni" zajedno sa suprugom Berguzar Korel priključio se hiljadama demonstranata u Istanbulu koji izražavaju nezadovoljstvo protiv ambicioznih planova vlade Redžepa Tajipa Erdogana.

Poznati glumac je sa demonstrantima napravio živi štit kako bi se obranili od nasilne policije koja ih je napadala suzavcima i vodenim šmrkom.

Na svojoj Facebook stranici Halit svakodnevno objavljuje vijesti vezane za protest, te mu nikako nije jasno kako Erdogan može da uništi stogodišnji park.

U Turskoj danas mirno >>>

Demonstranti u Istanbulu počeli su kao protesti pokreta Pravo na grad koji su 27. maja došli da spriječe bagere da uoči izgradnje šoping centra počnu da čupaju i ruše stogodišnja stabla u parku Gezi.

Ni nakon što su bagere došle da štite jake policijske snage građani nisu odustali, nego su se protesti pojačali.

Na Taksimu su postavljeni šatori, a kada je policija 31. maja zatvorila sve prilaze trgu, protesti su eskalirali. Desetine hiljada građana iz svih dijelova grada pješke su krenuli mostom preko Bosfora koji spaja evropski i azijski dio grada, inače zatvorenog za pješake.

Galerija

Bonus video: