Poplave u Češkoj: Jedna žena poginula, troje nestalo

Češki premijer Petr Nečas odobrio je danas pomoć armije u ugroženim područjima
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2013. 13:02h

Prvi tragični bilans poplava u Češkoj - jedna žena poginula je danas u Tšebenjicama kraj Praga u ruševinama vikendice koju je podlokala voda, a tri Čeha koji su splavarali na nabujalim rijekama vode se kao nestali.

Zbog obilnih neprestanih kiša posljednjih dana iz korita su se izlile pritoke dvije najveće češke rijeke Labe i Vltave, na 45 mjesta u Češkoj proglašen je najviši stepen pripravnosti zbog popoplava a na 65 dionica puteva saobraćaj je zbog vode u prekidu.

Češki premijer Petr Nečas odobrio je danas pomoć armije u ugroženim područjima i već 200 vojnika pomaže u Pragu da se na kritična mjesta postave mobilne metalne barijere koje je grad nabavio nakon posljednjih razornih poplava 2002. godine.

"Najkasnije u ponedjeljak će biti ograničen saobraćaj u Pragu i onaj gradski", kazao je Hudeček.

Praški metro u koji je prije 11 godina Vltava prodrla i poplavila neke stanice u centru već je aktivirao režim odbrane od poplava.

Širom Češke zasijedaju krizni štabovi a uveče će se vanredno sastati i vlada, pošto meteorolozi izdaju samo pesimistične prognoze o daljim obilnim kišama tokom popodneva i cijele naredne noći.

"Plašim se da je kulminacija poplava tek pred nama. Institucije funkcionišu, nijedan građanin neće biti prepušten sam sebi", rekao je premijer Nečas.

Ministar finansija Miroslav Kalousek saopštio je da u budžetu postoje rezerve od preko 100 miliona eura za pogođene poplavama a da će se, ukoliko štete budu veće izvršiti izmjene u budžetu.

Poplave u centralnoj Evropi

Dio stanovništva evakuisan je i u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, prenio je AP.

U Njemačkoj i Švajcarskoj, posljednjih dana, u poplavama je poginulo četvoro ljudi.

Dugotrajne kiše su u velikom dijelu Njemačke, prije svega, u Bavarskoj, na jugu države, ali i u Tiringiji, Saksoniji-Anhalt i Saksoniji i na granici prema Poljskoj izazvale poplave, a mediji javljaju o preplavljenim autoputevima, probijenim branama i mokrim podrumima i navode da je u poplavama jedna osoba nestala.

Posebno teška situacije je na rekama In i Dunav, a slična situacija je i oko reke Mulde, koja je lijeva pritoka Labe, koja je u Drezdenu u porastu.

U Saksoniji, Bavarskoj, Saksoniji-Anhalt, Tiringiji, Donjoj Saksoniji i Hesenu su nabujale i izlile rijeke poplavile ulice, posjede, polomile drveće i nanijele štetu.

Galerija

Bonus video: