Sukobi na protestima protiv kapitalizma u Frankfurtu

Njemačka policija je danas, drugog dana protesta protiv evropske politike štednje, protiv demonstranata iz pokreta "Blockupy" uporabila suzavac i palice
60 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2013. 19:00h

Na, u početku, mirnom protestu i šetnji kroz njemačku finansijsku prijestonicu Frankfurt okupilo se oko 7000 demonstranata, među kojima su mnogi nosili transparente na kojima je pisalo "Vodite ljubav, a ne rat" i "MMF - van iz Grčke".

Male grupe maskiranih demonstranata su potom počele da bacaju kamenje i dimne bombe na policiju, koja je odgovorila silom, pri čemu je povrijeđeno nekoliko policajaca i demonstranata.

Danas je u nekoliko evropskih država planirano održavanje protesta protiv "trojke" (MMF, Evropska centralna banka i EU), međunarodnih zajmodavaca koji daju pomoć zemljama eurozone koje se trenutno nalaze u krizi .

Prvog dana protesta, u petak, u Frankfurtu su demonstranti uspjeli da parališu finansijske institucije grada, onemogućivši pristup zgradi ECB-a i sjedištu "Deutsche Bank"-e.

Policija je danas isprovocirala učesnike protesta kada je zaustavila povorku prije nego što se približila zgradi ECB-a nakon čega su neki demonstranti počeli da bacaju petarde.

Pokret Blokupaj (Blockupy) je u izjavi koju je dao za medije optužio policiju da je blokirala potpuno legitiman protest i da želi "eskalaciju" napetosti. "Ovo je skandalozno", rekla je portparol ovog pokreta Eni Diselman. "Prvobitni pravac kretanja demonstranata odobrilo je nekoliko nadležnih institucija".

Policija je rekla da je mala grupa demonstranata stalno napadala policajce, zbog čega su bili primorani da uptrijebe silu i suzavac.

Evropski pokret Blockupaj osnovan je nakon pokreta "Occupy Wall Street" 2011. godine. Oni za recesiju na starom kontinentu, zbog koje je bez posla ostalo više od četvrtine Grka i Španaca, a milioni Evropljana su osiromašeni, okrivljuju budžetske rezove i reforme tržišta rada koje podržavaju ECB, MMF i evropski finansijski i politički čelnici.

Galerija

Bonus video: