U Rusiji od danas zabranjeno pušenje na javnim mjestima

U Rusiji je danas stupio na snagu zakon o zabrani pušenja na nekim javnim mjestima i ograničavanju reklamiranja duvana.
208 pregleda 2 komentar(a)
zabranjeno pušenje, Foto: RIA
zabranjeno pušenje, Foto: RIA
Ažurirano: 01.06.2013. 14:36h

Danas je u Rusiji novim zakonom pušenje zabranjeno u školama, na univerzitetima, kulturnim i sportskim centrima, bolnicama, zgradama državne administracije, na radnim mjestima, autobuskim i željezničkim stanicama i aerodromima.

Pušenje više nije dozvoljeno ni u liftovima ni na stepeništu u stambenim zgradama.

Oko 40 odsto Rusa su pušači, što Rusiju svrstava među zemlje s najvećim procentom stanovnika pušača u svijetu

Zakonom će takođe biti zabranjena prodaja cigareta na uličnim kioscima i biće ograničeno reklamiranje i sponzorisanje događaja od strane duvanskih kompanija. Planirano je i povećanje poreza na duvan i utvrđivanje minimalne cijene pakle cigareta, koja sada iznosi oko jedan euro (oko 40 rubalja).

Oko 40 odsto Rusa su pušači, što Rusiju svrstava među zemlje s najvećim procentom stanovnika pušača u svijetu. Od bolesti izazvanih pušenjem u Rusiji godišnje umre gotovo 400.000 ljudi.

Zakon o zabrani pušenja usvojen je u parlamentu u februaru, a zatim ga je potpisao predsjednik Vladimir Putin, u sklopu plana poboljšanja javnog zdravlja, produženja životnog vijeka i promovisanja ekonomskog razvoja.

Plan uključuje mjere kao što su testiranje djece starije od 10 godina na nikotin i besplatna zdravstvena pomoć pušačima koji riješe da ostave pušenje.

Bonus video: