Opasno ograničavanje Šengena: Zemlje EU vraćaju policiju na granice

...postoji opasnost od ograničavanja Šengenskog sporazuma, kao i ograničavanja sloboda kretanja za građane EU
23 komentar(a)
Šengen, Foto: Ilustracija
Šengen, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 01.06.2013. 09:24h

Članice Evropske unije, Evropski parlament i Evropska komisija u četvrtak su dogovorile da će članice Šengenske zone moći ponovno kontrolirati svoje granice ukoliko zaključe da postoji opasnost od masovnog dolaska izbjeglica.

Zastupnica stranke Zeleni u Evropskom parlamentu Ska Keler istakla je da to možda i nije kraj Šengenskog prostora, ali da svakako postoji opasnost od ograničavanja Šengenskog sporazuma, kao i ograničavanja sloboda kretanja za građane EU.

"Cijela ta kontroverza postala je aktuelna zbog Arapskog proljeća, kada su doseljenici stigli u Italiju, gdje su dobili dokumente i odatle otišli u Francusku. Tada je postalo sporno ko u stvari smije da otputuje dalje i nije li nužna reforma Šengenskog sporazuma. Evropska komisija je na početku predlagala da se taj sporazum smatra zajedničkim dobrom te da se odluke o zatvaranju granica donose na evropskom nivou. Mi, stranka Zeleni, podržali smo taj predlog.

Nažalost, novom odlukom propisi se vraćaju unazad. Komisija dobija donekle veću ulogu, zato što mora nadgledati mjere koje preduzimaju države članice. Ali sada će se uvesti novi razlozi za zatvaranje granica, naprimjer ako druge članice Šengenske zone navodno pokazuju velike nedostatke u osiguranju granica. To je vrlo maglovit kriterijum, koji može značiti sve i ništa", rekla je Keler za Dojče Vele.

Bonus video: