Neredi u Istanbulu: Vodeni top pravo u glavu demonstranta

Demonstracije koje su počele zbog uništavanja lokalnog parka prerasle su u antivladine proteste
14 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2013. 14:31h

Na istanbulskom trgu Taksim i dalje traju demonstracije hiljada mladih ljudi, koje u pojedinim trenucima prelaze u žestoke sukobe s policijom, a turski premijer Redžep Tajip Erdogan poziva demonstrante da odmah prekinu proteste.

Pojedini turisti već napuštaju hotele na Taksimu pošto se sukobi policije i demonstranata prenose i na okolne ulice

Jedan od demonstranata se, poslije udaranja oklopnog vozila pesnicama, suočio sa vodenim topom, koji ga je doslovce "počistio".

Pogledajte kako je to izgledalo:

Demonstracije koje su počele zbog uništavanja lokalnog parka radi rekonstrukcije trga i izgradnje tržnog centra prerasle su u antivladine proteste i proširile se na druge gradove.

Područje oko trga Taksim, koje je inače omiljeno stjecište za hiljade turista koji posjećuju Istanbul, sada je potpuno blokirano, a metro i sve autobuske linije koje vode ka tom dijelu grada su zatvoreni.

Policija koristi i vodene topove (Foto: Rojters)

Pojedini turisti već napuštaju hotele na Taksimu pošto se sukobi policije i demonstranata prenose i na okolne ulice. Demonstranti su veoma dobro organizovani, dolaze s hirurškim ili gas maskama, ispod očiju i usta stavljaju limun i umivaju se mlijekom kako bi izdržali velike količine suzavca koje policija baca na njih, i koriste razne druge taktike.

Dok s jedne strane policija pokušava da potisne demonstrante suzavcem, a povremeno i vodenim topovima, u okolnim kafićima i prodavnicama pojedini turisti se šetaju i kupuju kao da se ništa ne dešava.

Turski novinari koji prate proteste ne očekuju da će se situacija smiriti. Naprotiv, za danas su zakazane i demonstracije opozicije u azijskom dijelu grada, a učesnici tih protesta bi trebalo da se pridruže demonstrantima na trgu Taksim.

U sukobima tokom noći u nekoliko gradova povrijeđeno je više stotina ljudi, saopštilo je tursko udruženje za ljudska prava

Turski premijer je u međuvremenu pozvao demonstrante da prekinu proteste i upozorio da će policija nastaviti da suzbija proteste na istanbulskom trgu i sugerisao da vlasti neće odustati od projekta rekonstrukcije Taksima.

Erdogan je u televizijskom obraćanju, međutim, rekao i da je moguće da je policija prekomjerno koristila suzavac i da će to biti ispitano, prenijele su novinske agencije.

"Policija je bila prisutna na Taksimu juče. Biće prisutna danas i biće tamo i sutra. Taksim ne može biti mjesto gdje će divljati ekstremističke grupe", rekao je Erdogan.

"Policija je možda prekoračila ovlašćenja" (Foto: Rojters)

On je rekao da je vlada odlučna da rekonstruiše Taksim i izgradi kopiju nekadašnje otomanske kasarne, ali da nije donijeta konačna odluka o izgradnji tržnog centra.

Premijer je proteste nazvao nelegitimnim i dodao da "svi pokušaji van glasačkih kutija nisu demokratski".

Nekoliko hiljada ljudi krenulo je u subotu ujutro s azijske strane Bosforskog mosta ka evropskom dijelu grada, gdje se nalazi Taksim, ali ih je zaustavila policija.

U sukobima tokom noći u nekoliko gradova povrijeđeno je više stotina ljudi, saopštilo je tursko udruženje za ljudska prava, a novinska agencija Dogan navodi da je u Istanbulu priveden 81 učesnik protesta.

Galerija

Bonus video: