EU ukida roming, telekomi ne smiju zabranjivati Skajp i Vajber

Želim da pokažemo građanima da je EU relevantna za njihove živote, poručila je komesarka za nove tehnologije Nili Kroes
9 komentar(a)
telefon, Foto: Telegraph.co.uk
telefon, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 30.05.2013. 16:18h

Evropska komesarka za nove tehnologije Nili Kroes zatražila je danas da se do izbora za Evropski parlament u proljeće sljedeće godine ukine naknada za roming između zemalja članica Evropske unije (EU) i zabrani blokiranje nekih usluga poput Skypea.

Kroes je svoj prijedlog objavila u govoru u Evropskom parlamentu.

"Hoćete li mi se pridružiti u gradnji nečeg posebnog od sada do evropskih izbora. Želim da pokažemo građanima da je EU relevantna za njihove živote. Želim da odete u svoje izborne jedinice i kažete da možete okončati s troškovima za roming za mobilne telefone", rekla je Kroes, dodajući da bi EU mogla imati "zakonski paket o ukidanju rominga oko Uskrsa 2014. godine".

Komesarka se zauzela za neutralni i otvoreni internet, bez ograničavanje nekih usluga. Načelo neutralnosti znači da provajderi telekomunikacionih usluga ne mogu davati prednost na internetu za neke usluge. Neke telekomunikacijske kompanije blokiraju Skype ili Viber, aplikacije koje omogućavaju besplatno telefoniranje preko interneta, kako bi spriječile gubitak prihoda od telefoniranja.

"One neće više moći da blokiraju Skype samo zato jer im to odgovara", rekao je portparol Evropske komisije (EK) Rajan Hit, dodajući da će se takve kompanije suočiti s konkurencijom i da će blokadom nanijeti štetu samo sebi.

Smanjenje cijena rominga u Evropskoj uniji jedan je od velikih uspjeha Evropske komisije. EU je prvi put 2007. godine uveo cjenovni plafon na uslugu rominga za međunarodne mobilne razgovore s ciljem da se to postupno u potpunosti ukine, odnosno, da se izjednače cijene poziva unutar jedne zemlje i u inostranstvu.

Bonus video: