Stokholm: Neredi koštali grad šest miliona eura

Oko 150 vozila i desetine zgrada je zapaljeno, oko 50 osoba je uhapšeno, a većina njih je poznata policiji
1 komentar(a)
Stokholm, Foto: Beta/AP
Stokholm, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.05.2013. 13:44h

Materijalna šteta koja je u Stokholmu i okolini pričinjena u jednonedjeljnim neredima, mogla bi da dostigne 5,8 miliona evra, saopštile su danas opštinske vlasti.

"Za sada, naše zvanične brojke su 20 miliona kruna (2,3 miliona eura), ali prema mojim procjenama, šteta bi mogla da dostigne 50 miliona kruna (5.8 miliona evra)" rekla je na konferenciji za novinare zvaničnica grada Stokholma Irena Svenonius.

Neredi su izbili 19. maja pošto je policija ubila jednog 69-godišnjeg čovjeka u predgrađu Stokholma prilikom pokušaja hapšenja. Policajci su tvrdili da ih je taj čovjek napao nožem, dok demonstranti tvrde da se radi o prekomjernoj upotrebi sile.

Oko 150 vozila i desetine zgrada je zapaljeno. Oko 50 osoba je uhapšeno, a većina njih je poznata policiji, navode stokholmske vlasti.

Ovo nasilje je podstaklo debatu u Švedskoj o integrisanosti imigranata koji predstavljaju 15 odsto stanovništva. Oni žive uglavnom u siromašnim četvrtima velikih gradova, a među njima je nezaposlenost veća nego među ostalim stanovništvom.

Bonus video: