Turska: Nećemo moliti za ulazak u EU

“Ako ne dobijemo članstvo, pa nije to kraj svijeta. Turska je već sada snažna i ekonomski razvijena zemlja"
7 komentar(a)
Turska EU, Foto: Changingturkey.com
Turska EU, Foto: Changingturkey.com
Ažurirano: 30.05.2013. 11:16h

"Turska će provoditi sve potrebne reforme na putu prema EU, ali nikome se nećemo pokloniti, niti moliti da postanemo članica Unije", izjavio je savjetnik turskog ministra za Evropsku uniju Fatih Hasdemir

Savjetnik turskog ministra za Evropsku uniju Fatih Hasdemir izjavio je da Turska nikoga neće moliti za članstvo u Evropskoj uniji.

"Turska će provoditi sve potrebne reforme na putu prema EU, ali nikome se nećemo pokloniti, niti moliti da postanemo èlanica EU. Ako je to članstvo pod jednakim uslovima i jednakim statusom, onda možemo razgovarati s čelnicima EU", rekao je turski zvaniènik.

Na konferenciji u Balikesiru u Turskoj na temu “Evropska unija i Turska”, Hasdemir je istakao da će pregovori sa EU biti intenzivirani u junu ove godine, naglasivši da će već u junu Turska zapoèeti novo poglavlje sa EU.

Izjavio je da su pregovori Turske sa EU u prethodne dvije i po godine skoro stali, jer pojedine zemlje EU nisu željele da Turska napreduje na putu prema članstvu u Uniji.

"Dok se EU borila sa ekonomskom krizom, Turska je ostvarila veliki ekonomski napredak. Nakon toga, pojedine zemlje u EU su shvatile svoju grešku, te su počele gledati pozitivno na članstvo Turske u EU. U narednih 18 mjeseci možemo završiti sva poglavlja, ako i EU pokaže spremnost i entuzijazam”, rekao je Hasdemir.

Međutim, na kraju je kazao da Turska neće mnogo izgubiti ako i ne postane punopravna članica EU.

“Ako ne dobijemo članstvo, pa nije to kraj svijeta. Turska je već sada snažna i ekonomski razvijena zemlja koja ima dobre odnose sa svim značajnijim akterima u svijetu”, kazao je turski zvaničnik.

Bonus video: