Slovenija ograničava tržište rada za Hrvate?

Slovenija će najvjerovatnije iskoristiti pravo da svoje tržište rada zatvori za hrvatske radnike do jula 2015.
4 komentar(a)
Nezaposleni, Foto: RSE
Nezaposleni, Foto: RSE
Ažurirano: 30.05.2013. 12:28h

Slovenačka vlada će odlučivati o zakonskom predlogu po kojemu bi tržište rada u Sloveniji bilo u prelaznom periodu od dvije godine zatvoreno za radnike iz Hrvatske nakon njenog ulaska u EU 1. jula ove godine.

Kako je objavila kancelarija za odnose s javnošću, predviđeno je da slovenačka vlada zakon uputi na usvajanje parlamentu po hitnom postupku. Prema ovom zakonskom predlogu koje je pripremilo ministarstvo rada, porodice i socijalne brige, na hrvatske bi se državljane u prelaznom dvogodišnjem periodu do 31. juna 2015. primjenjivali propisi koje važe za sve one koji traže posao a dolaze iz država van EU-a.

Takav zakonski predlog se obrazlaže zaštitom slovenačkog tržišta rada na kojem bi u slučaju velikog priliva radnika iz Hrvatske moglo doći do poremećaja budući da se ove i iduće godine u Sloveniji očekuju zaoštrene prilike i dalji porast nezaposlenosti.

Slovenija bi se ovom odlukom pridružila Njemačkoj, Holandiji, Austriji i Velikoj Britaniji koje su službeno već objavile da će uvesti dvogodišnje ograničenje pristupa svojim tržištima rada za hrvatske državljane.

Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litvanija objavile su da na svojim tržištima rada neće ograničavati pristup hrvatskim radnicima.

U hrvatskom pristupnom ugovoru predviđena je ovakva mogućnost prelaznog perioda, u kojem države članice EU-a mogu da uvedu ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika po formuli "2+3+2", što znači da početno ograničenje za pristup tržištu rada od dvije godine države članice mogu nakon revizije da produže za još tri godine a uz opravdan razlog i za dodatne dvije godine.

Hrvatska ima pravo da uvede recipročne mjere za one članice koje odluče da iskoriste ovu mogućnost. Ista su pravila važila za sve nove članice koje su u EU ušle 2004. i 2007. Nakon ulaska 10 novih članica 2004. i ulaska Bugarske i Rumunije 2007., većina starih članica EU je uvela ograničenja za radnike iz tih zemalja, na dvije ili i na punih sedam godina, dok je jedino Švedska tržište rada otvorila svima.

Bonus video: