POLJULJANA VLADA

Šok u Britaniji: Boris Džonson podnio ostavku!

Njegova ostavka dolazi dan nakon što je britansku vladu uzdrmao odlazak ministra za Bregzit, Dejvida Dejvisa
10 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: Reuters
Boris Džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2018. 16:07h

Šef britanske diplomatije Boris Džonson podnio je ostavku na to mjesto! Njegova ostavka je prihvaćena, kratko se oglasio kabinet Tereze Mej.

Najavili su i da će uskoro objaviti ko će zamijeniti Džonsona.

Predsjednik Savjeta Evropske unije Donald Tusk na Twitteru je napisao što sa Džonsonom nije otišla i ideja Bregzita.

"Političari dolaze i odlaze, ali ostaju problemi koje su stvorili ljudima. Jedino žalim što ideja Bregzita nije otišla sa Dejvisom i Džonsonom. Ali... Ko zna?", napisao je Tusk.

Britanska premijerka Tereza Mej u Parlamentu se zahvalila Borisu Džonsonu, prenosi Rojters. 

"Ne slažemo se oko najbojeg načina da sprovedemo našu zajedničku obavezu da poštujemo rezultate referenduma" iz juna 2016. godine rekla je premijerka u obraćanju britanskim poslanicima. 

Džonsonova ostavka dolazi dan nakon što je britansku vladu uzdrmao odlazak ministra za Bregzit, Dejvida Dejvisa.

Njega je zamijenio euroskeptik Dominik Rab.

Velika Britanija još podijeljena o pitanju Bregzita, nije otkrila svoju viziju budućeg odnosa sa EU poslije izlaska iz članstva koji je predviđen 29. marta 2019, tačno dvije godine od pokretanja procedure istupanja.

Britanci su na referendumu 23. juna 2016. godine odlučili da napuste članstvo u EU.

Pad funte poslije ostavki ministara

Britanska funta pala je danas u odnosu na druge valute usljed novih previranja u vladi premijerke Tereze Mej oko Bregzita. Funta je u odnosu na dolar i euro pala više od 0,2 odsto, pošto je ranije danas bila u plusu u odnosu na obje valute. Poslije sinoćnje ostavke ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa funta je dobila na snazi sa spekulacijama da će odlazak oštrog zagovornika Bregzita omogućiti "mek" izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. S ostavkom ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona, međutim, dovodi se u pitanje liderska pozicija premijerke Mej, što je oborilo britansku valutu.

Preporučujemo za Vas