Gradonačelnik Gdanjska optužen za propagiranje komunizma

"Na kapiju je gradonačelnik postavio natpis Brodogradilište Lenjina čime je prekršio zakon koji zabranjuje da se slavi komunistički režim"
0 komentar(a)
Brodogradilište Lenjina, Foto: Thenews.pl
Brodogradilište Lenjina, Foto: Thenews.pl
Ažurirano: 29.05.2013. 09:59h

Protiv gradonačelnika Gdanjska Pavela Adamoviča podnijeta je u Krakovu krivična prijava zbog toga što je obnovio istorijski spomenik, nekadašnju kapiju na brodogradilištu u Gdanjsku sa natpisom iz tog vremena - Brodogradilište Lenjina.

Prijavu su podnijela dvojica nekadašnjih aktivista otpora komunističkom režimu iz Krakova i Lođa.

U brodogradilištu u Gdanjsku 1980. godine je u radničkom buntu rođen prvi nezavisni sindikat iza gvozdene zavjese, Solidarnost, na čelu sa vođom štrajka a kasnije i prvim vanpartijskim predsjednikom Poljske Lehom Valensom.

"Na kapiju je gradonačelnik postavio natpis Brodogradilište Lenjina čime je prekršio zakon koji zabranjuje da se slavi komunistički režim. Brodogradilište je javno mjesto a komunističkim simbolima je mjesto samo u muzeju", obrazložili su krivičnu prijavu Kšištof Bzdil iz Krakova i Januš Fatiga iz Lođa.

Nekadašnji opozicionari optužili su gradonačelnika da je za obnavljanje kapije u brodogradilistu u kojem je i muzej Solidarnosti ukrao novac poreskih obveznika, svotu od 17.500 evra u koliko je koštala rekonstrukcija stare kapije.

Krivičnu prijavu zbog propagiranja totalitarnog režima i komunističke ideologije koju je prošle godine podnijelo troje gradskih odbornika konzervativne stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog tužilasstvo je odbilo s obrazloženjem da je ta kapija svjedok istorije.

Bonus video: