NOŽEM U GRLO

Pariz: Uhapšen osumnjičeni za napad na francuskog vojnika

Napad na vojnika, koji je preživio, dogodio se ubrzo poslije nedavnog ubistva britanskog vojnika u Londonu
81 pregleda 0 komentar(a)
Francuska policija, Foto: Beta/AP
Francuska policija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.05.2013. 08:00h

Francuska policija je uhapsila 22-godišnjeg muškarca osumnjičenog za napad nožem na francuskog vojnika u Parizu koji se dogodio u subotu.

"Osumnjičeni počinilac napada na vojnika u subotu uveče u poslovnom dijelu Pariza La Defansu uhapšen je jutros", poručio je ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals.

U saopštenju je navedeno da je osumnjičeni uhapšen u Ivelinu, zapadno od Pariza, prenosi AFP. Izvori bliski istrazi tvrde da je uhapšeni mladić bio sljedbenik "tradicionalističkog, pa čak i radikalnog islama posljednje tri ili četiri godine".

Ali ti izvori su upozorili da treba biti oprezan zato što je istraga još u ranoj fazi, ističući da osumnjičeni nije bio poznat kao džihadista.

Napad na vojnika, koji je preživio, dogodio se ubrzo poslije nedavnog ubistva britanskog vojnika u Londonu, ali u istrazi još nije ustanovljeno da li postoji veza između dva zločina.

Vals je u ponedjeljak izjavio da policija ima "ozbiljne tragove" o identitetu napadača koji je nožem ranio francuskog vojnika Sedrika Korđea u vrat dok je patrolirao ulicama sa još dvojicom kolega.

Napadač, koga je policija opisala kao visokog 1.90 metara sa bradom, prišao je 23-godišnjem vojniku, ubo ga nožen i nestao u gužvi.

Izvori bliski istrazi su rekli da je bezbjednosna kamera snimila osumnjičenog kako se moli nekoliko minuta prije napada i da je u blizini mjesta napada pronađena plastična kesa sa flašom, nožem i smećem.

Korđe je u ponedjeljak izašao iz vojne bolnice i vratio se u svoju jedinicu, rekli su vojni zvaničnici. Policija u Francuskoj pokušava da utvrdi da li je taj napad kopija brutalnog ubistva britanskog vojnika koje se dogodilo u srijedu prošle nedjelje.