Italijanska vlada plaćala afričkim izbjeglicama da odu u Njemačku

"Izbjeglice su dobijale novac i savjet da odu u Njemačku", navodi se u pismu
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.05.2013. 07:58h

Italijanska vlada platila je afričkim izbjeglicama po 500 eura da bi napustili tu zemlju i otišli u Njemačku, piše njemački dnevnik Die Welt.

Veliki broj izbjeglica došao je u Italiju nakon izbijanja sukoba u Libiji i, prema navodima u pismu njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova u koji je uvid imao Die Welt, više hiljada njih nedavno je od italijanske vlade dobilo po 500 eura da napuste tu zemlju.

"Izbjeglice su dobijale novac i savjet da odu u Njemačku", navodi se u pismu.

Oko 300 izbjeglica koji su stigli iz Italije smjestili su se iza spomenika Bismarcku u Hamburgu.

"Za njih nema druge alternative sem da odu negdje gdje se mogu zaposliti i steći pravo da se nasele, bilo to u Italiji ili u njihovoj matičnoj državi"

"Oni nemaju prava na smještaj ili državnu podršku i bilo bi neodgovorno davati im lažnu nadu. Za njih nema druge alternative sem da odu negdje gdje se mogu zaposliti i steći pravo da se nasele, bilo to u Italiji ili u njihovoj matičnoj državi", rekao je gradski zvaničnik Detlef Scheele.

Grad je bezuspješno izbjeglicama nudio besplatne karte za voz ka Italiji.

List navodi da sve ukazuje na to da je Italija izbjeglicama dala privremeni pasoš kojim se mogu slobodno kretati kroz zonu Šengena.

Die Welt ističe da su, uprkos činjenici da su došli iz Libije, većina izbjeglica migrantski radnici iz Togoa, Nigerije i Gane.

Privremeni pasoš izbjeglicama omogućava da tri mjeseca ostanu u Šengen zoni, ali je veliki broj njih mnogo duže u Njemačkoj.

Bonus video: