Ruska duma zabranjuje gej parovima usvajanje ruske djece

Najavljuju se amandmani koji će osigurati da ruska djeca koju budu usvojili stranci ne dospiju u istopolne porodice
4 komentar(a)
Ruska Duma, Foto: RT
Ruska Duma, Foto: RT
Ažurirano: 28.05.2013. 09:56h

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, priprema nacrt zakona kojim bi se zbranilo da istopolni parovi u inostranstvu usvajaju rusku djecu.

Predsednica Komiteta Dume za pitanja porodice, žena i djece Olga Batalina je rekla da njen komitet i Komitet za inostranu politiku treba da održe zajedničku sjednicu 13. juna, na kojoj će biti razmotreni zakonski amandmani i novi zakonski prijedlozi koji su neophodni da bi se osiguralo da ruska djeca koju budu usvojili stranci ne dospiju u istopolne porodice.

Podnosioci ovog amandmana smatraju da je vjerovatnoća ovakvog scenarija povećana nakon što su parlamenti jednog broja zemalja, prije svega Francuske, odobrili legalizaciju istopolnih brakova, prenijela je agencija Itar-Tas.

Proces usvajanja ruske djece koja su siročad teče nesmetano, bez ikakvih prepreka i stoga je za nas veoma važno da onemogućimo da pojedinci koji su već partneri u istopolnim brakovima ili koji bi mogli da sklope takve brakove dobiju mogućnost da usvajaju decu iz Rusije, rekla je Batalina.

Sem članova parlamenta, stručnjaka za porodično pravo i za međunarodna usvajanja, nekoliko građana Francuske koji predstavljaju nevladine organizacije i porodice s većim brojem dece izrazilo je spremnost da učestvuju u tim raspravama.

Bonus video: