Ministri i gangsteri zajedno u "bunkeru"

Počelo suđenje u istorijskom slučaju tajnih dogovora države i sicilijanske mafije...
209 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2013. 08:40h

Sicilijanski mafijaški bosovi i visoki italijanski zvaničnici, kako bivši tako i sadašnji, našli su se juče pred sudom zbog optužbi da su tajno pregovarali o zaustavljanju talasa smrtonosnih bombaških napada koje je mafija izvodila početkom 1990-ih.

Slučaj potiče još iz mračnog i burnog perioda italijanske istorije kada je u okviru „Brajbsvila“, čuvene istrage podmićivanja, svrgnut politički establišment otprilike u isto vrijeme kada je u nizu mafijaških bombaških napada stradala 21 osoba.

Tužilaštvo tvrdi da su bombaški napadi prestali 1994. nakon dogovora u kome je posredovao Marćelo del Utri, bivši senator i najbliži saradnik Silvija Berluskonija, medijskog magnata koji je popunio vakum nastao krahom starog partijskog sistema kada je te iste godine ušao u politiku.

Sudija Alfredo Montalto je otvorio suđenje u sudnici u Palermu koju zbog snažnih mjera obezbjeđenja nazivaju „bunker“ na 20. godišnjicu mafijaškog napada automobilom bombom u Firenci u kome je stradalo pet osoba uključujući i jedno novorođenče.

Tužilaštvo tvrdi da su istaknuti političari i policijski zvaničnici pregovarali s mafijom nakon što su sudija Đovani Falkone, njegova supruga i tri tjelohranitelja ubijeni bombom 1992. Spremnost države da pregovara nakon ubistva Falkonea podstakla je, kako su naveli tužioci, nove bombaške napade i izazvala ubistvo tužioca Paola Borselina koji je saznao za pregovore i usprotivio im se.

U zamjenu za prestanak bombaških napada, sicilijanska mafija je tražila blaže kazne i bolje uslove u zatvoru za osuđene gangstere.

„Država ne može svoje odgovornosti da gura pod tepih“, kazao je novinarima tužilac Antonino di Mateo uoči jučerašnjeg suđenja. On je ranije govorio da su bivši ministri „u ime sramnog državnog cilja, nastojali i ostvarili dijalog sa mafijom“. Razgovori su „ubijedili mafiju da se bombaški napadi isplate“, naveo je on.

Berluskoni u ovom slučaju nije optužen, a Nikoli Manćinu, tadašnjem ministru unutrašnjih poslova, sudi se zbog lažnog svjedočenja. Ostalih devet optuženih, uključujući i Del Utrija, optuženi su za pokušaj ucjene države. Među optuženima je i bivši ministar i aktuelni poslanik Kalođero Manino, a očekuje se da će jedan od svjedoka biti i predsjednik Đorđo Napolitano.

Svih deset optuženih tvrde da nisu učinili ništa nezakonito

Svih deset optuženih tvrde da nisu učinili ništa nezakonito.

Optužbe su podignute i protiv mafijaških šefova, među kojima je i bivši sicilijanski „bos nad bosovima“ Salvatore Zvijer Rina. Trojica njih su suđenju prosustvovali putem video linka iz zatvora, dok je četvrti, svjedok saradnik Đovani Bruska, posmatrao suđenje sa tajne lokacije.

Vitorio Teresi, drugi tužilac u ovom slučaju, kazao je juče da će na sljedećem ročištu, u petak, tražiti da se Manćino dodatno optuži za saučesništvo i pripadništvo mafiji.

Manćino je odbacio optužbe i kazao da ne bi trebalo da na optuženičkoj klupi sjedi zajedno sa mafijašima.

„Ja sam se borio protiv mafije“, kazao je novinarima kada je stigao na jučerašnje ročište. „Ne treba da mi se sudi zajedno sa mafijašima. Tražiću da mi se sudi odvojeno.“

Galerija

Bonus video: