Odgovor kompanije

Google Velikoj Britaniji: Promijenite zakon i platićemo više

Google je prethodnih mjeseci bio izložen kritici u javnosti zbog skromnog iznosa poreza od 3,4 miliona funti koji je platio na 3,2 miljarde ostvarenog prihoda u Engleskoj
1 komentar(a)
Erik Šmit, Foto: Beta/AP, Gemunu Amarasinghe
Erik Šmit, Foto: Beta/AP, Gemunu Amarasinghe
Ažurirano: 27.05.2013. 18:12h

Izvršni direktor Googlea, Erik Šmit je branio aktivnost svoje kompanije od kritika da ne plaćaju dovoljno poreza u Engleskoj riječima da ne rade ništa što je protivzakonito.

Erik Šmit je, reagujući na primjedbe da bi u Engleskoj Google trebalo da plaća veći porez, izjavio da je zbunjen tim zahtjevima, jer se njegova kompanija pri poslovanju strogo pridržava važećih zakona zemlje u kojoj posluje, piše britanski Guardijan a prenosi B92.

Google je prethodnih mjeseci bio izložen kritici u javnosti zbog skromnog iznosa poreza od 3,4 miliona funti koji je platio na 3,2 miljarde ostvarenog prihoda u Engleskoj.

Međutim, Šmit je u izjavi za BBC rekao da ukoliko Engleska od njegove kompanije želi da naplati veći porez, onda mora da promijeni zakone koje je sama donela.

"Način na koji mi poslujemo u Engleskoj je u skladu sa zakonima i potpuno legalno. Stvarno sam zbunjen ovim reakcijama u Engleskoj veće neko izvjesno vrijeme, jer plaćanje poreza nije stvar izbora il dobre volje. Porez plaćate onako kako je to zakonom regulisano i to i činimo", rekao je Šmit.

"Kada se u Engleskoj promijeni poreski zakon mi ćemo ga odmah primjenjivati. Ako treba da po novom zakonu platimo više, to ćemo i uraditi. I obrnuto, ako treba da platimo manje, učinićemo to. To je politička odluka koja treba da se donese u vašoj zemlji, a ne da je mi sprovodimo proizvoljno", dodao je on.

Zamjenik engleskog premijera Nik Kleg je primjedbe o porezu iznio direktno Eriku Šmitu za vrijeme njihovog susreta u Dauning stritu, nakon što je i vođa laburističke partije Ed Miliband izrazio "veliko razočarenje" u način poslovanje Googlea u Engleskoj.

Međutim Šmit je izjavio da njihova društvena i odgovornost prema akcionarioma kompanije prosto isključuju mogućnost da oni jednostrano, mimo zakona, odlučuju o tome kako će kome plaćati porez.

"To je nemoguće. Osim što je protvzakonito, ne postoji način da mi odlučujemo da plaćamo različite iznose poreza kada se od nas to zatraži. Kako da izaberemo zemlju u kojoj ćemo plaćati više i šta bi bile pravne posljedice tog našeg eventualnog čina? Naš stav je potpuno jasan, nema izbora, porez plaćamo obavezno i u iznosu koji je propisan zakonom", rekao je Šmit.

Preporučujemo za Vas