Dvije decenije Haškog tribunala: Obrađen 161 slučaj za 20 godina

U proteklih 20 godina postojanja Tribunal je obradio 161 predmet, među kojima su procesuirani i visoki vojni i politički funkcioneri
0 komentar(a)
Hag, Haški tribunal, Foto: ICTY
Hag, Haški tribunal, Foto: ICTY
Ažurirano: 27.05.2013. 16:28h

Međunarodni tribunal za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u Hagu danas je obilježio 20. godišnjicu postojanja.

Obilježavanju godišnjice Haškog tribunala prisustvovali su predsjednik Tribunala sudija Theodor Meron, glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, predstavnici Ujedinjenih nacija, sudije i zaposleni u Tribunalu.

U obraćanju prisutnima, Meron je podsjetio da je u proteklih 20 godina postojanja Tribunal obradio 161 predmet, među kojima su procesuirani i visoki vojni i politički funkcioneri.

„Imamo stopostotno sprovođenje zakona. Kroz svoja pravila, odluke i presude Tribunal je uspostavio ključnu prednost na polju procesuiranja međunarodnog krivičnog prava. Ta prednost vodila je ne samo Tribunal, već i druge međunarodne sudove, kao i lokalne pravosudne sisteme“, rekao je Meron.

Tokom protekle dvije decenije, posvećena je pažnja uticaju rada Tribunala na ugrožene zajednice. Meron je podsjetio da je usvajanjem Strategije o radu Tribunala 2003. godine pažnja usmjerena na pomoć lokalnom pravosuđu pri razvijanju kapaciteta za nastavak rada Tribunala kroz nacionalno krivično pravo.

"Međunarodna zajednica može spriječiti ratne grozote"

„Dvadeset godina nakon osnivanja Tribunala, živimo u novoj eri odgovornosti. Vremenu u kojem međunarodna zajednica može i reagovaće na zločine počinjene u vrijeme mira. Živimo u vremenu gdje se ljudsko dostojanstvo cijeni“, naglasio je Meron, dodavši da međunarodna zajednica može zaustaviti grozote i izvesti odgovorne pred lice pravde.

Predsjednik Haškog tribunala je kazao da sve ono što je ICTY postigao u posljednjih 20 godina ne bi bilo moguće bez onih koji su vjerovali u ideju međunarodnog pravosuđa i radili predano kako bi je proveli u djela. On je zahvalio žrtvama i svjedocima koji su istupili i dali iskaze u procesuiranim slučajevima. Meron je zahvalio i Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Kraljevini Holandiji, članovima međunarodne zajednice, i Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama na njihovom radu i podršci, kao i sudijama i radnicima Tribunala na predanom radu.

Generalna sekretarka Ministarstva inostranih poslova Holandije Renee Jones-Bos podsjetila je da pravila ratovanja postoje otkako postoji rat, ali da ih prije nije imao ko provoditi, niti je postojala institucija koja bi procesuirala ratne zločine.

„Istoriju rata uvijek su pisale žrtve. Svijet je danas drugačije mjesto. Ratnim zločincima se sudi. Osnivanje i uspjesi Međunarodnog tribunala za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviju ključno je u tom pogledu. ICTY je uputio snažno upozorenje svijetu, da oni koji su krivi za ratne zločine neće pobjeći pred licem pravde“, naglasila je Jones-Bos.

Bonus video: