Solsberi: Preminula Britanka koja je otrovana novičokom

Britanska premijerka Tereza Mej odmah je reagovala na vijest navodeći da je "užasnuta smrću" Don Sterdžis i dodajući da vlada podžava lokalno stanovništvo
1 komentar(a)
Forenzičar, Foto: Reuters
Forenzičar, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2018. 07:33h

Britanka koja je bila izložena nervnom agensu novičok, preminula je sinoć u bolnici u Solsberiju na jugozapadu Engleske u koju je primljena prije osam dana, saopštila je policija i dodala da je otvorena istraga o ubistvu.

"Policija je otvorila istragu o ubistvu pošto je Britanka izložena novičoku u Amsberiju preminula 8. jula uveče", naveo je Skotland jard i dodao da je u pitanju Don Sterdžis (44).

Britanska premijerka Tereza Mej odmah je reagovala na vijest navodeći da je "užasnuta smrću" Don Sterdžis i dodajući da vlada podžava lokalno stanovništvo.

Britanka je zajedno s svojim partnerom Čarlijem Roulijem pronađena u nesvjesnom stanju u subotu, 30. juna ispred kuće u Amsberiju na jugu Engleske, oko deset kilometara od Solsberija gdje su 4. marta bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni takođe u nesvjesnom stanju poslije pokušaja trovanja novičokom.

Rouli je i dalje u bolnici i u kritičnom je stanju.

Skripalj i njegova ćerka bili su nedjeljama u kritičnom stanju u bolnici nakon što su otrovani nervnim agensom.

London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je oštro odbacila te optužbe.

Ta afera je izvala diplomatski krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je proteran veliki broj diplomata.

Kako djeluje nervni agens "novičok" pogledajte u videu ispod:

JWPlayer video mesto

Bonus video: