Zamijenio Dejvisa: Ovo je novi britanski ministar za Bregzit

"Nacionalni interes zahtijeva da ministar za Bregzit čvrsto vjeruje u Vaš pristup, a ne da nerado obavlja svoju dužnost", naveo je Dejvis u pismu upućenom Terezi Mej
0 komentar(a)
Dominik Rab, Foto: Reuters
Dominik Rab, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.07.2018. 10:33h

Britanski euroskeptik Dominik Rab imenovan je danas za novog ministra zaduženog za istupanje zemlje iz EU (Bregzit) poslije ostavke Dejvida Dejvisa, saopštila je britanska vlada.

Rab (44) je bio državni sekretar za stambena pitanja, potom za pravosuđe.

On će zamijeniti Dejvisa koji je podnio ostavku u nedjelju, dva dana nakon što je premijerka Tereza Mej dobila saglasnost vlade da Uniji predloži zadržavanje trgovinskih odnosa poslije Bregzita.

Dejvis, euroskeptik imenovan prije dvije godine da vodi novo ministarstvo nakon što su Britanci na referendumu odlučili da napuste EU, već je nekoliko puta pretio da će podnijeti ostavku zbog nesluglasica s premijerkom.

"Nacionalni interes zahtijeva da ministar za Bregzit čvrsto vjeruje u Vaš pristup, a ne da nerado obavlja svoju dužnost", naveo je Dejvis u pismu upućenom Terezi Mej.

Pored Dejvisa, ostavke su podnijeli i državni sekretari za Bregzit Stiv Bejker i Suela Braverman.

Velika Britanija bi trebalo 29. marta 2019. godine da zvanično napusti članstvo u Uniji, tačno godinu dana od zvaničnog pokretanja procedure Bregzita.

Bonus video: