Još dvije osobe uhapšene zbog brutalnog ubistva vojnika u Londonu

Policija je juče pretresla pet kuća u Londonu i jednu koja se nalazi u selu u istočnoj Engleskoj i uhapsila muškarca i ženu, koji imaju 29 godina, zbog umiješanosti u planiranje ubistva
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2013. 08:11h

Britanska policija je uhapsila još dvije osobe i pretresla više kuća u Londonu zbog brutalnog ubistva 25-godišnjeg britanskog vojnika Lija Rigbija, koji je 2009. godine bio u Avganistanu u sastavu NATO.

Policija je juče pretresla pet kuća u Londonu i jednu koja se nalazi u selu u istočnoj Engleskoj i uhapsila muškarca i ženu, koji imaju 29 godina, zbog umiješanosti u planiranje ubistva.

"Ovo je velika, složena i brza istraga koja nastavlja da se razvija", izjavio je portparol policije, prenosi Tanjug.

Lija Rigbija, oca dvogodišnjeg sina, su u srijedu, usred dana, na ulici mačetama i satarom ubila dvojica mladića, koji su rekli okupljenim prolaznicima da to čine kao čin osvete zbog vojnog učešća Londona u akcijama u muslimanskim zemljama.

Policija je ubrzo nakon toga stigla na lice mjesta i ranila napadače, koji su sada u bolnici pod budnim okom snaga bezbjednosti. Njihovo stanje je stabilno, a rane koje su zadobili nijesu opasne poživot, saopštila je policija.

Premijer Dejvid Kameron je apelovao na mir, a na ulice britanske prestonice poslato je još 1.200 policajaca kako bi se umirila javnost.

U međuvremenu, službe bezbjednosti su se našle na meti kritika kada se saznalo da su osumnjičeni bili poznati snagama bezbjednosti već osam godina, pa će Donji dom britanskog parlamenta sprovesti istragu o tome.

Vjeruje se da su dvojica napadača, Majkl Adebolajo (28) i Majkl Adebovale (22), Britanci nigerijskog porijekla. Jedan od njih je posjećivao sastanke zabranjene islamističke organizacije Al-Muhadžirun.

Bivši šef antitetorističke jedinice britanske obaveštajne službe MI6 Ričard Baret rekao je da se zločin teško mogao spriječiti zato što se vrlo malo toga može uraditi na sprječavanju napada za koje nije potrebna velika priprema.

On je za BBC kazao da osumnjičeni vjerovatno nijesu imali namjeru da počine zločin do nedavno.

"Pretpostavljam da oni vjerovatno potiču iz male grupe koja vjerovatno nema veze u inostranstvu, niti šire veze u Velikoj Britaniji, tako da nijesu mogli privući veću pažnju snaga bezbjednosti", objasnio je Baret.

On je istakao i da je izuzetno teško uočiti u kom trenutku osoba koja zastupa radikalne stavove, koja se pridružuje radikalnoj grupi, postaje nasilni ekstremista.

Ubistvo vojnika je prvi napad islamista u Velikoj Britaniji od 2005. kada su bombaši samoubice ubili 52 ljudi u napadu na londonsku mrežu saobraćaja.

Galerija

Bonus video: