Nobelovac Edmund Felps: Ko normalan želi da sada uđe u EU?

Evropska unija više nije ni blizu tako privlačna kao što je nekad bila, kada je svojim članicama nudila ekonomsku stabilnost i pristup slobodnom regionalnom tržištu
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2013. 20:19h

Ovo nije dobar trenutak za ulazak u Evropsku uniju, uvjeren je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Edmund Felps.

Felps, koji je Nobela dobio 2006. godine, pohvalio je odluku nove vlade Islanda da privremeno odustane od pridruženja EU. Sigmundur Gunlaugson, novoizabrani premijer koji je sa svojom Progresivnom strankom osvojio vlast u Islandu, poručio je za Island nema smisla da ulazi u zajednicu koja se i dalje bori s velikom ekonomskom krizom.

Može li projekat EU da propadne?

"I dalje učimo o evropskom eksperimentu i ne znamo u kojoj će mjeri biti uspješan. I dalje ne treba isključiti mogućnost da će se taj eksperiment pokazati nefunkcionalnim i neuspješnim", izjavio je Felps za Bloomberg.

Evropska unija više nije ni blizu tako privlačna kao što je nekad bila, kada je svojim članicama nudila ekonomsku stabilnost i pristup slobodnom regionalnom tržištu. Zbog krize koja traje već godinama Britanci su počeli da koketiraju sa idejom napuštanja Unije, dok je Danska, čini se, odustala od uvođenja zajedničke evropske valute.

"Ne mogu da vjerujem da se iko u ovom trenutku želi ozbiljno pridružiti Evropskoj uniji. To je kao da kažete: 'Ovo je prekrasna kuća. Nema veze što je trenutno zapaljena, trebalo bi da je kupimo", kaže Felps.

Propast eura je realna mogućnost

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju uvjeren je da treba ozbiljno razmatrati mogućnost propasti eura, što bi moglo dovesti do destabilizacije ili čak i raspadanja EU. Zbog toga mu je nova politika Islanda sasvim jasna; islandska ekonomija trenutno se oporavlja puno brže od EU prosjeka, a nezaposlenost na Islandu upola je manja nego na evropskom kontinentu.

To je ogroman uspjeh kada se uzme u obzir da je Island 2008. godine bio suočen s potpunim kolapsom bankarskog sistema. Upravo zbog toga Islanđani su sada vrlo oprezni i ne žele svoju valutu vezati uz euro.

"Jasno je da u onome što su do sada radili u eurozoni postoje ogromne rupe. Sada vidimo da su sve zemlje suočene sa sličnim problemima, odlivom kapitala, odlivom novca i bankarskih depozita u druge zemlje", kaže Felps.