Island dobio novog premijera

Novi islandski premijer, odmah nakon proglašenja, obećao da će obustaviti proces ulaska u EU sve dok se ne raspiše referendum po ovom pitanju
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 18:11h

Sigmundur David Gunlaugson, lider Napredne stranke, izabran je danas za novog premijera Islanda.

Nakon proglašenja novi premijer je odmah objavio da će obustaviti razgovore sa EU o ulasku te zemlje u 27-člani blok.

"Vlada namjerava da obustavi pregovore između Islanda i EU. Nećemo nastaviti pregovore sa EU bez prethodnog referenduma", rekao je Gunlaugson na konferenciji za novinare pošto je izabran za premijera.

Islanđani su na izborima 27. aprila vratili na vlast partije koje su vladale zemljom decenijama prije ekonomskog sloma 2008.

" Naprednu stranku i konzervativnu Nezavisnu partiju, iz čijih redova će u novoj vladi biti ministar finansija, Bjarni Benediktson. Te dvije partije bile su zajednički na čelu Islanda od 1995. do finansijskog kolapsa 2008, nakon kojeg su Islanđani izglasali na izborima liberalnu vladu, koju su predvodile Socijalne demokrate i Zeleni.

Mala ostrvska država u sjevernom Atlantiku sa 320.000 stanovnika, gotovo je preko noći od ekonomske super sile postala finansijska katastrofa, kada su za samo nedjelju dana propale njene glavne banke.

Vrijednost nacionalne valute je opala, dok su skočile stope inflacije i nezaposlenosti. Island je bio primoran da zatraži zajmove od Evrope i Međunarodnog monetarnog fonda.

Napredna stranka je tokom predizborne kampanje obećala da će za 20 odsto smanjiti dugove za kredite za kuće Islanđana, tako što će uzeti novac od stranih kreditora.

"Vlada ostavlja otvorenu opciju da stvori specijalni fond da bi postigla taj cilj", rekao je Gunlaugson, obećavši uskoro više detalja.

Taj fond bi pomogao smanjivanju kredita uzetih u stranim valutama, koji su narasli tokom perioda pada vrijednosti islandske krune.

Mnogi Islanđani su prije krize uzeli zajmove za kupovinu kuća i automobila u stranim valutama. Vlada će se, prema riječima novog premijera, usredsrijediti i na smanjivanje poreza i jačanje kontrole kapitala, kako bi se povećale strane investicije.

Galerija

Bonus video: