Soroš: Nisu krivi špekulanti za krizu, već vlast koja dopušta da rade to što rade

"Do sada je kapitalizam preživio, uz veće poteškoće. Nadam se da će tako i nastaviti, ali sa manje poteškoća"
5 komentar(a)
Džord Soroš, Foto: Reuters
Džord Soroš, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2013. 08:55h

Džordž Soroš kaže smatra da euro uništava Evropsku uniju, i da je vrlo zabrinut zbog stanja u Evropi.

"Evropska unija je zamišljena kao dobrovoljna zajednica ravnopravnih država. Ova kriza ju je pretvorila u nešto potpuno drugačije: odnos povjerenika i dužnika. A u finansijskoj krizi vjerovnici vode glavnu riječ, te to više nije ravnopravan odnos.

Sudbinu Italije, na primjer, više ne određuje italijanska politika, već povjereničko - dužnički odnos. To je ono što zapravo diktira politiku." izjavio je Sorop u intervjuu objavljenom na portalu project-sindicate.org prije nekoliko dana.

Na pitanje kako komentariše dobro stanje na svjetskim berzama, s obzirom na krizu, odgovorio je: "Mi smo u onome što ja nazivam "stanje daleko od ravnoteže", te zbog toga takva situacija ne može dugo potrajati." "Ali ja nisam u poziciji da predviđam budućnost", dodao je Soroš.

Upitan da komentariše je li ova ekonomska kriza zapravo opšta kriza zapadnog kapitalizma odgovorio je: "Do sada je kapitalizam preživio, uz veće poteškoće. Nadam se da će tako i nastaviti, ali sa manje poteškoća. Mislim da ne postoji alternativa globalnom kapitalizmu, ali kapitalizam treba bolje institucije."

Na pitanje što učiniti s obzirom da je vuropa i dalje u dubokoj recesiji odgovorio je: "Prije svega, kriza eura je direktna posljedica finansijske krize koja je započela 2007. godine u SAD-u. I to je povezano sa dizajnom eurozone koji je fundamentalno pun nedostataka. Globalna kriza otkrila je te nedostatke, iako neki od njih nisu prepoznati niti danas."

Soroš kaže da ga ne čude tvrdnje da su špekulanti krivi za krizu.

"Ja sam spreman odgovoriti na sve konkretne kritike. Uvijek sam bio otvoren kada su u pitanju moje aktivnosti. Finansijska kriza nije uzrokovana djelovanjem špekulanata, nego zbog vlasti koje su stvorile regulativu koja špekulantima omogućuje da rade to za što ih se optužuje. Drugim riječima, da bude jasnije, špekulanti su oni koji donose loše vijesti."

Bonus video: