Nastavlja se čistka, Rusija protjerala bivšeg američkog zvaničnika

Fajston je živio i radio za jednu američku advokatsku firmu u glavnom gradu Rusije i imao je opsežne kontakte sa ruskom vladom
75 pregleda 7 komentar(a)
Federalna služba bezbjednosti Moskva, Foto: Reuters
Federalna služba bezbjednosti Moskva, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2013. 08:43h

Bivši visoki zvaničnik ministarstva pravde u američkoj ambasadi u Moskvi proglašen je ovog mjeseca za „personu non grata“ i zabranjen mu je povratak u Rusiju, kazale su osobe upoznate sa slučajem, a glavni razlog je njegovo odbijanje pokušaja ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) da ga regrutuju za špijuna.

Bivši zvaničnik Tomas Fajrston je, prema pisanju „Njujork tajmsa“, priveden 5. maja na moskovskom aerodromu Šeremetjevo prilikom pokušaja da se vrati u Rusiju nakon putovanja u inostranstvo. Držan je 16 sati prije nego što su ga ukrcali na let za Sjedinjene Države.

Fajston je živio i radio za jednu američku advokatsku firmu u glavnom gradu Rusije i imao je opsežne kontakte sa ruskom vladom.

Njega su u martu kontaktirali operativci FSB u pokušaju da ga regrutuju za špijuna, kazala je za njujorški list osoba upoznata sa slučajem. Fajrston ih je odbio. Nije jasno da li je pomenuti slučaj uzrok njegovog protjerivanja iz Rusije.

Obamina administracija je zatražila objašnjenje od ruske vlade zbog protjerivanja Fajrstona, kazao je jedan zvaničnik američke vlade.

Detalji o slučaju Fajrston su izašli na vidjelo u nedjelju - istog dana kada je Rusiju napustio Rajan Fogl, zvaničnik američke ambasade koji je uhapšen u Moskvi prošle sedmice zbog pokušaja regrutovanja ruskog državljanina za CIA.

Nije poznato da li su slučajevi Fajrston i Fogl na bilo koji način povezani.

Ruske vlasti su kasnije objavile snimak sa hapšenja Fogla, koji je imao plavu periku a kod sebe je imao još jednu periku, kompas, mapu Moskve, džepni nož i dva para naočara, kao i veliki svežanj novca i pismo koje obećava njegovoj meti do milion dolara godišnje za korisne informacije.

Jedan zvaničnik obavještajne službe kazao je ruskim novinskim agencijama da je Fogl bio pod nadzorom od njegovog dolaska u Rusiju 2011.

Levada pred gašenjem

Da se ruske vlasti nisu okomile samo na strane državljane, već i na svoje NVO koje se finansiraju iz inostranstva dokazao je primjer Levada centra. Direktor jedine nezavisne agencije za istraživanje javnog mnjenja u Rusiji kazao je da bi Levada mogla biti primorana na gašenje nakon upozorenja tužilaštva da moraju poštovati zakon o „stranim agentima“.

Tužilaštvo je poručilo da Levada mora da se registruje kao „strani agent“ jer učestvuje u političkim aktivnostima a finansira se iz inostranstva. Levada centar je samo jedna od više desetina NVO koje su se nedavno našle pod istragom.

Kritičari ocjenjuju da je svrha zakona da ukalja imidž NVO sektora, prenio je BBC. Uprkos pritisku, većina uticajnih NVO odbilo je da se registruje.

U saopštenju, direktor Levada centra Lev Gudkov kazao je da tužilaštvo nije samo prijetilo agenciji sankcijama već i podrilo njen značaj. „Levada se zbog upozorenja nalazi u krajnje teškoj situaciji“. Gudkov je istakao da su prošle godine dobili svega 1,5-3 odsto novca iz inostranstva. Ruske vlasti su saopštile da je svrha zakona da zaštiti Ruse od pokušaja stranih zemalja da utiču na unutrašnju politiku.

Bonus video: