Srušili im rejting

Slovenija razmišlja o tužbi protiv agencije Mudis

Razmišljamo o pravnoj akciji protiv Mudisa i tome sam lično naklonjena, poručila je slovenačka premijerka Alenka Bratušek
1 komentar(a)
Mudis, Foto: B92
Mudis, Foto: B92
Ažurirano: 19.05.2013. 16:15h

Slovenija razmišlja o mogućoj tužbi protiv bonitetne agencije Mudis (Moody's) koja joj je drastično snizila kreditni rejting početkom maja, usred aktivnosti vlade na izdavanju državnih obveznica.

Da stvar bude gora, i agencija Fitch snizila je u petak Sloveniji ocjenu dugoročnog duga za jedan nivo, sa A- na BBB+, s negativnim izgledima ističući pogoršanje makroekonomske situacije u zemlji i budžetski deficit i očekivanja da će BDP Slovenije ove godine pasti za dva, a iduće godine za 0,3 odsto, prenosi agencija Hina.

Fitch je u svom novom izvještaju za Sloveniju konstatovao da bi se budžetski deficit s prošlogodišnjih 4 odsto BDP-a ove godine mogao popeti na pet odsto, dok će za dokapitalizaciju slovenačkih banaka biti potrebno osigurati dodatnih 2,8 milijardi eura, ili osam odsto nacionalnog bruto-proizvoda.

Kreditni rejting Slovenije krajem prošlog mjeseca snizila je i bonitetna agencija Moody's i to za dva nivoa, s Baa2 na Ba1. S obzirom da se to dogodilo usred aktivnosti Vlade na izdavanju državnih obveznica, Slovenija razmišlja o tužbi protiv te bonitetne agencije, izjavila je premijerka Alenka Bratušek u razgovoru za mariborski dnevnik Večer.

"Razmišljamo o pravnoj akciji protiv Mudisa i tome sam lično naklonjena. Neopravdano su se umiješali u postupak izdavanja slovenačkih državnih obveznica, a tako nešto ne bi smjela nijedna kreditna agencija", rekla je Bratušek.

Prodajom dvije serije obveznica u američkim dolarima, Slovenija se početkom maja na finansijskom tržištu uspjela zadužiti za 2,7 milijardi eura, pri čemu je za obveznicu s desetogodišnjim dospijećem morala ponuditi kamatu od šest odsto. Ministarstvo finansija moralo je međutim aktivnosti na plasmanu obveznica privremeno prekinuti, nakon što je Moody's snizio kreditni rejting Slovenije.

Bonitetna agencija Standard&Poors snizila je kreditnu ocjenu Slovenije zadnji put u februaru ove godine, s A na A-, sa stabilnim izgledima.