Grčka može da izađe iz recezije 2014. godine

Očekuje se da nezaposlenost poslije ovogodišnjeg maksimuma od 27 odsto postepeno počne da opada i 2016. spadne na 21 odsto
0 komentar(a)
Grčka, Foto: Beta/AP
Grčka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.05.2013. 18:52h

Duboka recesija koja u Grčkoj traje već više od pet godina, može da se završi 2014, ali će tamošnja stopa nezaposlenosti još tri godine ostati iznad 20 odsto, navodi se u izvještaju Evropske komisije.

Evropska komisija je istakla da će Grčkoj, zbog visokih dugova, pun pristup finansijskom tržištu biti otežan još nekoliko godina

U izvještaju piše da će grčka privreda 2014. porasti prvi put od 2008 - porasti, mada za skromnih do 0,6 odsto. Ukazuje se, međutim, da oporavak zavisi od brzine reformi tržišta robe i usluga.

Očekuje se da nezaposlenost poslije ovogodišnjeg maksimuma od 27 odsto postepeno počne da opada i 2016. spadne na 21 odsto. Grčka od 2010. zavisi od krditne pomoći drugih zemalja eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Iako je njena vlada rekla da nastoji da i sljedeće godine do kapitala dođe prodajom obveznica na berzi, Evropska komisija je istakla da će joj, zbog visokih dugova, pun pristup finansijskom tržištu biti otežan još nekoliko godina.

Stroge mjere štednje koje je vlada morala da uvede kao uslov za finansijsku pomoć, doprinijele su smanjenju dugova i deficita ali su ugrozile rast privrede. Te mjere, među kojima smanjenja plata i penzija i to uz povećanje poreza, produžile su recesiju na šestu godinu i dovele nezaposlenost na 27 odsto.

Bonus video: