Šojble: Centralne banke ne mogu da riješe sve probleme

Šojble je ponovio insistiranje Berlina da su strukturne reforme ključne za rješavanje krize izazvanih prevelikim državnim dugom
0 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Beta/AP
Volfgang Šojble, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.05.2013. 14:04h

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je da postoji granica u onome što mogu da učine centralne banke za rješavanje ekonomskih problema i rekao da mnogo zavisi od političara i njihove ekonomske i fiskalne politike.

"Evropska centralna banka radi svoj posao dobro ali ne može se očekivati da mi radimo posao političara"

Američke i japanske vlasti već su smanjile kamatne stope skoro na nulu. Ovog mjeseca Evropska centralna banka snizila je svoju glavnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 odsto.

Međutim i dalje postoje kompanije u djelovima Evrope koje imaju teškoća da pozajme novac po razumnim stopama. On je rekao da monetarna politika ne može da riješi probleme koji se moraju rješavati finansijskom i ekonomskom politikom kao i strukturnim reformama.

Šojble je ponovio insistiranje Berlina da su strukturne reforme ključne za rješavanje krize izazvanih prevelikim državnim dugom. Njemački ministar je rekao da čak i kad bi kamatne stope bile na nuli to ne bi pomoglo finansiranju kompanija i da monetarna politika ne može da riješi sve probleme sa kojima treba da se uhvate u koštac političari kroz ekonomske reforme.

Recesija u zemaljama eurozone ušla je u šesto tromjesečje

"Evropska centralna banka radi svoj posao dobro ali ne može se očekivati da mi radimo posao političara", rekao je Šojble.

Njemačka kao najveća ekonomija u Evropi i zemlja koja najviše daje u paketima pomoći za članice eurozone u teškoćama, često je kritikovana zato što se zalaže za pooštravanje mjera štednje kao način rješavanja krize.

Zvaničnici u Berlinu i dalje insistiraju na tome da štednja mora biti dio rješenja. Nasuprot tome Francuska, na primjer, zalaže se za podsticajne mjere privredi jer smatra da prevelika štednja dovodi do recesije.

Recesija u zemaljama eurozone ušla je u šesto tromjesečje što je duži period pada privredne aktivnosti nego poslije izbijanja finansijske krize 2008. i 2009. godine, saopštila je evropska statistička služba.

Bonus video: